Åbergs trädgård växer vidare med ny ägare

Insidan Artikeln publicerades
Det växer så det knakar på Åbergs trädgård just nu. Tusentals plantor står på tillväxt för att vara redo när odlingssäsongen drar igång på allvar. Katarina Lööf planterar om ett brätte japansk myrten.
Foto:Hannah Andersson
Det växer så det knakar på Åbergs trädgård just nu. Tusentals plantor står på tillväxt för att vara redo när odlingssäsongen drar igång på allvar. Katarina Lööf planterar om ett brätte japansk myrten.

Våren har smugit igång, något sen men hett efterlängtad. Hos Åbergs trädgård i Öja spirar och gror det i växthus och drivbänkar. Tusentals plantor står på tillväxt för att vara redo när odlingssäsongen drar igång på allvar. Den 1 februari fick den populära handelsträdgården ny ägare när Katarina Lööf tog över verksamheten efter Kjell och Lena Åberg.

Åbergs trädgård, som tidigare drivits i form av ett handelsbolag, har nu övergått till aktiebolagsform, där Katarina Lööf äger 90 procent och Kjell Åberg 10 procent.

– Kjell ringde mig en jul för några år sedan och frågade om jag kunde tänka mig att ta över någon gång i framtiden. Överlämnandet har skett över lång tid, det har fått växa fram, berättar Katarina Lööf som jobbat på Åbergs trädgård i tio års tid.

I grunden är hon civilingenjör.

– Min utbildning var klar, jag hade jobbat lite och skulle just doktorera när jag insåg att jag inte ville stå i ett labb hela livet. Alla i min familj är trädgårdsintresserade och ingen blev förvånad när jag bestämde mig för att satsa på trädgård istället. Det var när jag studerade till trädgårdsingenjör som jag började jobba på Åbergs trädgård på helgerna.

Uppskattat café

För tolv år sedan fick trädgården sitt café, som idag är en viktig gren av verksamheten. Liz Lord är ansvarig för caféet sedan tre år tillbaka.

– Jag är jätteglad att Liz vill fortsätta vara ansvarig för caféet, säger Katarina. Tack vare caféet har vi kunnat förlänga säsongen och det är inte bara trädgårdens besökare som uppskattar att äta där, caféet lockar även egna gäster som kommer enbart för fikat.

Vad som serveras i caféet avgörs av vilka rotfrukter, grönsaker, frukter och bär som är i säsong.

– Vi använder oss av det som odlas i trädgården och byter meny varje vecka, berättar Liz. Det vi serverar blir inte bara godare, det är även roligare för oss i köket att arbeta med råvaror som är i säsong.

– Samtidigt blir odlingen resurssnål när köket använder det som finns här och nu, lägger Katarina till.

Miljötänket är centralt på Åbergs trädgård och spelar en viktig roll i Katarinas vision för trädgårdens framtid.

– Jag vill fortsätta den ständigt pågående utvecklingen som präglat Åbergs trädgård. Och att odla så miljövänligt som möjligt är en viktig bit. Det breda sortimentet och den höga kvalitén är andra viktiga delar som jag självklart kommer fortsätta att värna om och medarbetarna spelar en avgörande roll. Vi har turen att vår jätteduktiga personalstyrka kommer tillbaka år från år vilket gör att arbetet i trädgården löper fantastiskt smidigt.

Just nu är det plantering av perenner, träd och buskar som står på trädgårdsschemat. I trädgårdsbutiken finns ett brett utbud av sättpotatis och -lök. Grönsakssäsongen står i startgroparna och drar igång på allvar med vårvärmen. Först ut av primörerna är rabarbern och den 5 maj vankas rabarberfest i trädgården med besök av rabarberdrottningen Ingar Nilsson och rabarbertema i caféet.

Text och bild: Hannah Andersson

Fakta

Åbergs trädgård

Åbergs Trädgård grundades 1872 av Anders Åberg. Anders yngste son Arthur tog över trädgården 1923 och drev den tills hans son Karl Werner tillsammans med sonsonsonen Kjell tog över arbetet. Kjell Åberg tog över plantskolan 1977 och tillsammans med sin fru Lena Drameus Åberg har han sett till att trädgården varit i ständig utveckling.

Katarinas trädgårdstips

April är en bra tid att plantera träd och buskar, så hinner de etablera sig inför sommaren.

Städa inte trädgården för noggrant. Klipp gärna det organiska materialet i småbitar och låt det ligga kvar i rabatterna, det blir en bra direktkompostering som även gynnar mikrolivet.

Njut av våren och ha inte för bråttom!

Namn: Katarina Lööf

Ålder: 38 år

Bor: Utanför Rynge.

Familj: Sambo och barn.

Fritidsintresse: Min egen trädgård, där slappnar jag av och hämtar kraft.

Favorit i trädgården: Allt som växer stort och tar för sig.