Alla kan bidra med en flaska vatten

Tomelilla Artikeln publicerades
Lämna in en flaska vatten på Kulturhuset i Tomelilla och bidra till utställningen ”Whose water are you? The colour and communication in nature!” med Jeanette Schäring. Foto: Johan Fransson
Foto: Johan Fransson
Lämna in en flaska vatten på Kulturhuset i Tomelilla och bidra till utställningen ”Whose water are you? The colour and communication in nature!” med Jeanette Schäring. Foto: Johan Fransson

Efter den torra sommaren känns det särskilt angeläget att fundera på värdet av vatten. Tomelilla konsthall bjuder in till en högaktuell utställning på temat som bygger på att allmänheten bidrar. Konstnär Jeanette Schäring gästar konsthallen med utställningen ”Whose water are you? The colour and communication in nature!”. ÖM har pratat med Désirée Lennklo, konsthallens intendent, för att få veta mer.

Berätta om utställningen!

– ”Whose water are you? The colour and communication in nature!” är vår stora satsning i höst, berättar Désirée Lennklo. Konstnären bakom utställningen, Jeanette Schäring, skulle kunna beskrivas som en internationell miljöaktivist. Hon vill göra oss uppmärksamma på hur vi förhåller oss till det vatten som finns runt omkring oss. Vi såg, och fängslades av, hennes utställning på Blå Stället i Göteborg och bestämde oss för att bjuda in henne till Tomelilla. Alla bitar föll på plats när vi samtidigt lyckades boka in Felicia Konrad, som arbetar med konstprojektet I Still Live In Water vilket utforskar människans kommunikation och identifikation med vatten, till nedre plan. Samma period visar vi även Gunilla Pantzars utställning Inside, som vänder blicken inåt in i vår egen kropp.

Hur kan allmänheten bidra till utställningen?

– Jeanette Schäring har hela världen som sitt arbetsfält men hennes konst är alltid platsspecifik, berättar Désirée. Hon kommer nyligen från Nya Zeeland där hon arbetade kring frågeställningen; vem har rätt till vatten? Här i Tomelilla kommer Jeanette att ta allmänheten till hjälp för att skapa sin utställning. Hon vill att så många som möjligt bidrar med vatten som hon kommer att preparera med ett växtextrakt. Beroende på vattnets innehåll får det olika färg. Flaskorna med det preparerade vattnet kommer att hängas upp i konsthallens tak och utgöra en installation som både ger en estetisk upplevelse och öppnar upp för viktiga frågor. Utställningen kommer ju väldigt rätt i tiden med tanke på torkan som drabbat oss i sommar.

Hur går det till, rent praktiskt?

– Fyll en 0,5-1 liters flaska med vatten som du lämnar i disken på Kulturhuset i Tomelilla torsdagen den 30 augusti mellan klockan 10-18.30 eller fredagen den 31 augusti klockan 12-16. Tejpa fast en lapp på flaskan med information om var vattnet kommer ifrån, gärna vem som lämnat det, men framförallt vilken relation du har till vattnet i flaskan eller till vatten i stort.

Jeanette Schäring skapar ett färglaboratorium som andas, växer, förändras och kommunicerar som naturen själv och visar hur känsligt och föränderligt vatten och vår miljö är. Foto: Johan Fransson
Foto: Johan Fransson
Jeanette Schäring skapar ett färglaboratorium som andas, växer, förändras och kommunicerar som naturen själv och visar hur känsligt och föränderligt vatten och vår miljö är. Foto: Johan Fransson

Désirée berättar att vatten också kommer att vara temat för fler programpunkter på Kulturhuset i höst.

– Tre måndagar i oktober kommer vi att bjuda in till aktiviteter med fokus på vatten. Måndagen den 8 oktober är temat skörda regnvatten. Kommunekolog Charlotte Lindström visar och berättar om projektet Skörda regnvatten på Österlens folkhögskola. Den 15 oktober blir det panelsamtal här på Kulturhuset med representanter från kommun, forskning och föreningsliv som arbetar med vattenfrågor och den 22 oktober gör vi ett studiebesök vid Rosendals avloppsreningsverk i Ullstorp. Dessutom kommer ett digert skolprogram, med anledning av Jeanette Schärings utställning, att pågå under hösten.

Lördagen den 8 september klockan 12-16 är det vernissage för utställningarna på konsthallen med performance av Jeanette Schäring klockan 13.00. Också dagen efter, söndagen den 9 september, är konsthallen öppen klockan 12-16 med performance av Felicia Konrad klockan 13.00.