Allt ljus på gemenskapen

Insidan Artikeln publicerades
DRAGARE Förra året ägde invigningen av Österlen lyser rum i Skåne Tranås och bjöd bland annat på eldshow med Elinor Alfredson och Linda Nihlén, Favilla Magiska Eldshower.  Foto: Louise Lind
Foto:Louise Lind
DRAGARE Förra året ägde invigningen av Österlen lyser rum i Skåne Tranås och bjöd bland annat på eldshow med Elinor Alfredson och Linda Nihlén, Favilla Magiska Eldshower. Foto: Louise Lind

Inför årsmötet i mars väljer styrelsen i föreningen Österlen lyser en ljusby som får äran att förrätta invigningen av ljushelgen, som i år äger rum den 3-5 november. Årets ljusby är Ystad och invigningen kommer att äga rum fredagen den 3 november med start klockan 19.00. ÖM har pratat med Itta Johnson, marknadsstrateg på Ystad kommun, om vad årets invigning kommer att bjuda på.

När fick du veta att Ystad blivit utsedd till årets ljusby?

– Jag blev inbjuden till föreningens årsmöte i mars och fick på plats veta att Ystad blivit utsedd till årets ljusby, berättar Itta Johnson. Det kändes kul! Österlen lyser är ett fantastiskt initiativ som bidrar till att människor som inte träffas annars, möts i höstmörkret. Jag blev däremot lite ängslig över hur reaktionerna över valet skulle bli, eftersom Ystad inte är någon by och dessutom ligger en bit väster om Österlen, men tänkte samtidigt att det inte finns någon mer lämplig helg att visa styrkan i gemenskapen som Österlen lyser står för.

Hur har tankarna kring planeringen av invigningen gått?

– Vi är vana vid att producera stora evenemang här i Ystad och när det blev känt att vi skulle hålla invigningen hörde flera företag av sig med erbjudande om spektakulära ljusnummer, men det kändes inte rätt i det här sammanhanget. Vi har valt att göra ett program som skulle kunna arrangeras av vilken by som helst. Invigningen kommer att utgå från balkongen på Österportstorg. Vi använder oss bara av balkongen på Nya rådhuset vid extra högtidliga tillfällen, och det här är ett sådant. Det blir invigningstal och Tornväktaren kommer att delta. Facklan kommer att anlända till Ystad från förra årets ljusby, Skåne Tranås. Kören Kairos, som sjöng tillsammans med Ola Salo i årets Tattoo, kommer att uppträda tillsammans med solist Hannah Svensson, som är aktuell med en ny skiva. I anslutning till att kören sjunger kommer även en ljusinstallation, som sedan är tänd hela helgen, att presenteras.

Även besökarna kommer att delta i invigningen?

– Ja, vi uppmanar alla som kommer till invigningen att ta med sig ett ljus. Det kan vara ett blockljus eller ett värmeljus placerat i en urdiskad glasburk. Eller så kan man köpa ett rättvisemärkt ljus på plats i Världsbutiken. Citygruppen kommer att tända marschaller längs hela Storgatan, från Österportstorg till Stortorget. Invigningsceremonin avrundas med ett ljuståg längs den upplysta Storgatan, till Stortorget där vi möts av Elin Lundströms flöjtmusik, och där alla placerar sina medhavda ljus i formen av ett stort hjärta kring Österlen lysers ljusträd. Vi vill att gemenskapen ska vara i fokus för årets invigning och kommer därför även att åka och lämna marschaller till alla byar som anmält sig till årets Österlen lyser, som en hälsning från Ystad. Jag skulle också vilja uppmana de som av olika anledningar inte kommer till invigningen och kanske sitter hemma, att ställa ett tänt ljus i fönstret eller en marschall på trappan. Jag har mina rötter i Finland och där firar vi självständighetsdagen den 6 december med att tända två ljus i fönstret. Resultatet av alla ljus blir en så fin symbol för kraften i gemenskapen.

Vad händer mer i Ystad under fredagen?

Klockan 18.00 är det vernissage av en ljusprojektion i Korsgången på Klostret som kommer att vara öppet till klockan 21.00. Även S:ta Maria kyrka håller öppet till klockan 21. Scalabiografen kör en fantastisk film som inte visats i Sverige tidigare, 4 Wheel Bob, med fritt inträde. Konsthantverkarna håller öppet i Jens Jacobsens hus och några restauranger har hittat på kul saker för kvällen. Ystads konstmuseum har öppen ateljé under eftermiddagen. Klockan 17.30 ger Ystad Stadsteater, som är årets kulturpristagare, en spännande spökvandring. Passa även på att se det upplysta badhuset som är en ljusinstallation i sig och vattentornen som kommer att lysa som två gula facklor under ljushelgen, tipsar Itta.

Text: Hannah Andersson