Andra året för Ejderns dag i Kåseberga

Insidan Artikeln publicerades
Foto:Thomas Males

Den 7-8 april äger Ejderns dag rum i Kåseberga. I början på april passerar tiotusentals sjöfåglar Kåseberga på sin väg in i Östersjön. Naturskyddsföreningen i Ystad vill att så många som möjligt ska få uppleva detta och bygger därför för andra året en fågelstudio i uteserveringen på Kåseberga Fisk där passerande fåglar visas.

Väggen mot havet är inglasad och det innebär att besökarna kan se fåglarna passera för blotta ögat. På samma gång ser de samma fåglar i närbild, på tre stora TV-monitorer. Fotografer och filmare är ute och filmar och resultatet sänds live in i fågelstudion. Den mycket kunnige och medryckande fågelprofilen Anders Wirdheim berättar om vilka fåglar besökarna ser, hur känner man igen dem, vart de har varit och vart de är på väg? Är de ovanliga eller vanliga, hur ser framtiden ut och så vidare. Med möjlighet för publiken att ställa frågor.

Aktiviteterna pågår klockan 08-16 båda dagarna. Ingen avgift och det är drop in som gäller. Varje timme sker en 15-min föreläsning om fåglar och den skånska naturen. På söndagen föreläser den kände fågelfotografen Brutus Östling.

Helt nytt för i år är att deltagarna kommer att kunna testa sina kunskaper om djur och växter. Om du kan peka ut 10 alternativt 20 arter kan du erhålla märket Naturfalken. Kunniga medlemmar av Naturskyddsföreningen kommer att agera "artvän” för att intyga om dina kunskaper får godkänt. God vägledning erbjuds för de som vill läsa på och träna innan och du väljer själv vilka arter du vill peka ut.

Fika finns att köpa på Kåseberga Fisk. Det är Naturskyddsföreningen Ystad som är huvudarrangör och Ejderns dag sker i samarbete med länsförbundet och riksföreningen.