Andra året för Musik i Äppelriket

Insidan Artikeln publicerades
Martin Martinsson, VD på Musik i Syd, tillsammans med gitarrist Göran Söllscher som medverkar i Musik i Äppelriket den 16 juli. Foto: Oskar Martinsson
Foto:Oskar Martinsson
Martin Martinsson, VD på Musik i Syd, tillsammans med gitarrist Göran Söllscher som medverkar i Musik i Äppelriket den 16 juli. Foto: Oskar Martinsson

Efter ett lyckat första år återkommer nu Musik i Äppelriket med sex konserter under juli månad. Det är Musik i Syd som arrangerar kammarmusikserien i samarbete med Sällskapet Pro Musica och Kiviks församling. ÖM har pratat med Martin Martinsson, VD på Musik i Syd och Gunnar Jansson, ordförande i Pro Musica.

Hur mottogs förra årets premiär av Musik i Äppelriket?

– Vi fick en väldigt fin och inspirerande start i fjor och vår förhoppning är att det blir ännu bättre i år, svarar Martin Martinsson. Vi erbjuder ett brett program med en hög nivå på artisterna. De större konserterna ges i Södra Mellby kyrka och de mindre, intimare i Kiviks kapell.

Vill ni lyfta fram några höjdpunkter som publiken inte får missa?

– Anne Sofie von Otter är ett stort internationellt namn som vi är fantastiskt glada för att kunna erbjuda, säger Martin.

Tillsammans med Bengt Forsberg på piano, bjuder Anne Sofie von Otter på ett program med Shakespeares ord, tonsatta av 400 års kompositörer, måndagen den 24 juli klockan 18.00 i Södra Mellby kyrka.

– Göran Söllscher är att betrakta som en av världens ledande gitarrister så honom vill du inte heller missa, tipsar Martin vidare.

Tillsammans med Mats Bergström, också han välrenommerad gitarrist, ger han en konsert i Södra Mellby kyrka, söndagen den 16 juli, klockan 18.00.

– För den som är nyfiken på nya klanger och konstellationer rekommenderar jag konserten med Minna Weurlander, svarar Gunnar Jansson. Här möter hennes ackorden en stråkkvartett i musik av Ravel, Wiell och Piazzolla. Även Edda Magnason konsert i Kiviks kapell är en ny upplevelse i kammarmusik sammanhang, tillägger han.

Vad har ni för förväntningar på årets Musik i Äppelriket?

– Självklart att publiken sluter upp. Vi arbetar för att medverka till ett rikt musikliv i hela Skåne, det är skälet till att vi satsar på Musik i Äppelriket i Kiviks vackra omgivningar. Jag är mycket stolt över samarbetet med Sällskapet Pro Musica och Kiviks församling. Det är ett bra exempel på hur ett ideellt och lokalt förankrat engagemang samverkar med en etablerad institution, allt för att ge publiken stora musikaliska upplevelser i det lilla formatet, avslutar Martin.

Årets konserter ges mellan den 7 och 28 juli. Årets tema är möten - mellan artister, mellan instrument och med publiken.

Text: Hannah Andersson

Program

7 juli klockan 18.00: Hans Pålsson och Musica Vitae i Södra Mellby kyrka.

11 juli klockan 13.30: Antoine Torunczyk och Kivik Baroque Academy i Södra Mellby kyrka. Matinékonsert inför kvällens konsert. Fri entré.

11 juli klockan 18.00: Kivik Baroque Academy och Antoine Torunczyk i Södra Mellby kyrka.

16 juli klockan 18.00: Göran Söllscher och Mats Bergström i Södra Mellby kyrka.

21 juli klockan 18.00: Minna Weurlander och Pomona String Quartet i Kiviks kapell.

24 juli klockan 18.00: Anne Sofie von Otter och Bengt Forsberg i Södra Mellby kyrka.

28 juli klockan 18.00: Edda Magnason i Kiviks kapell.