Andra generationen ­­Norrmans tar över

Gärsnäs Artikeln publicerades
Utöver Anneli, Benny, Birgit, Folke och Håkan arbetar fyra anställda på Norrmans Conditori.
Utöver Anneli, Benny, Birgit, Folke och Håkan arbetar fyra anställda på Norrmans Conditori.

I september 1969 fick bröderna Folke och Lars Norrman veta att Håkanssons Conditori i Gärsnäs var till salu och slog till. I dag, 50 år senare, är Norrmans Conditori ett välmående familjeföretag där andra generationen står redo att ta över.

– Våra barn har arbetat i företaget i många år och kan verksamheten. Sedan har vi fyra mycket duktiga och rutinerade anställda, så det blir inga problem att trappa ner, säger Folke Norrman, 76.

Han och hustrun Birgit passar på att lämna över stafettpinnen efter konditoriets 50-årsjubileum som uppmärksammas i helgen. På lördagen blir det extra festlig stämning på Norrmans då man bjuder på grillad korv, kaffe, äppelkaka och dryck från Kiviks musteri.

Efter 50 år har det blivit dags för Folke Norrman att lämna över det populära konditoriet i Gärsnäs till dottern Anneli och sönerna Benny och Håkan.
Efter 50 år har det blivit dags för Folke Norrman att lämna över det populära konditoriet i Gärsnäs till dottern Anneli och sönerna Benny och Håkan.

Efter att ha stigit upp kvart över tre varje morgon i ett halvt sekel, till att plötsligt kunna ta sovmorgon, blir en stor omställning medger Folke. Men att fylla dagarna som senior kommer inte bli svårt.

– Vi har både hus och sommarstuga, så det finns alltid något att göra, säger han.

– Blir det för tradigt kan vi nog alltid komma hit och jobba lite, säger Birgit och skrattar.

Dottern Anneli och sönerna Benny och Håkan har säkert inget emot ett extra handtag då och då.

På Norrmans är det ett ständigt flöde av kunder som antingen kommer för att fika eller för att handla med sig något hem. Norrmans har också fått fler förfrågningar om leverans och utkörningar efter att Reimans bröd i Tomelilla gick i konkurs tidigare i år.

Efter ett halvt sekel är konditoriet väl etablerat och har tagit fram ett synnerligen brett sortiment av egentillverkade produkter.

Norrmans hänger med i utvecklingen, men håller också fast vid traditionerna.

– De gamla klassiska bakverken ruckar ingen på, men man måste också hitta på nya grejer för att inte stagnera, menar Anneli.

– Att värna om kvalitén är jätteviktigt.

Till de nuvarande lokalerna som tidigare hyste Häggs Livs, flyttade man 2003. Då gick också barnen in i familjeföretaget.
Till de nuvarande lokalerna som tidigare hyste Häggs Livs, flyttade man 2003. Då gick också barnen in i familjeföretaget.
Norrmans Conditori har ett synnerligen brett utbud av bakverk. Speciellt stora är man på tårtor.
Norrmans Conditori har ett synnerligen brett utbud av bakverk. Speciellt stora är man på tårtor.