Angelica blir vid sin läst

Insidan Artikeln publicerades
Att driva Gustav Olssons skor tillsammans som par, på samma sätt som tidigare generationer gjort, var självklart för Angelica och Per Lindskog. 5 bilder
Foto:Fredrik Ekblad
Att driva Gustav Olssons skor tillsammans som par, på samma sätt som tidigare generationer gjort, var självklart för Angelica och Per Lindskog.

För den sjätte delen av artikelserien har vi träffat skomakarens barnbarn, Angelica Lindskog, som blivit vid sin läst och trampar i sina föräldrars fotspår i noga utvalda skor.

Angelica Lindskog driver Gustav Olssons skor i Tomelilla tillsammans med sin man Per Lindskog, liksom Angelicas föräldrar Kent-Inge och Ulla-Maj gjorde, och Gustav och Hilda innan dem.

– Farfar, Gustav Olsson, var skomakarmästare på regementet redan under andra världskriget. 1949 startade han Gustav Olssons skoaffär lite längre bort på gatan. Han och farmor bodde på husets ovanvåning och hade butik på nedervåningen, berättar Angelica.

1982 tog Angelicas far Kent-Inge över och 1987 gick flytten från Norregatan 16 till Norregatan 6 och nuvarande lokalen.

Angelica är uppvuxen bland skohyllorna i butiken.

– Jag var alltid med. Lekte i butiken och följde med på alla inköp, berättar Angelica.

Men det var inte givet att hon skulle ta över verksamheten.

– Det var långt ifrån självklart att jag skulle jobba med skor. Jag utbildade mig först, och jobbade som lärare. Men sedan lockade skorna mig tillbaka, skrattar Angelica. Jag tycker det är fantastiskt roligt med skor! Och när jag och Per tog över för tre år sedan kändes det helt rätt.

Hemkomna från inkörsresa

Trots att det innebär 50 timmars arbetsvecka och inte tal om några fem veckors semester, så är Angelica och Per rörande överens om att fördelarna med att driva en egen verksamhet väger tyngst.

– Friheten att ta alla beslut själv och dra nytta av konsekvenserna direkt, gör det värt det, menar Per.

Och att driva verksamheten tillsammans som par, på samma sätt som tidigare generationer, var självklart för dem.

– Det är fantastiskt roligt att få göra det här ihop, konstaterar Angelica.

Nyligen har de varit på inköpsresa i Varberg tillsammans.

– Mässorna innebär långa och intensiva, men väldigt roliga, dagar. Nu är nästa sommars skor inköpta. Vi jobbar med flera säsonger samtidigt, sommarrean är på väg bort för att göra plats för höstens nyheter, parallellt med att vi planerar för nästa sommar.

Kunnande och service

Angelica och Per åker gärna till London för att hämta inspiration.

– Det är jättekul att gå runt i hippa konceptbutiker och plocka med sig tips och idéer hem till Tomelilla. Även om vi driver en butik på landet gäller det att inte underskatta sin kundgrupp, poängterar Per.

– Världen är så liten idag, håller Angelica med. Trender sprids fort och våra kunder är nyfikna på nyheterna, men de är och förblir mer praktiskt lagda än någon som bor mitt i city. Skorna måste klara vardagen på landet.

En förändring i butikens sortiment är på gång. Barnskorna är på väg bort, till följd av hårt konkurrerande webbhandel.

– Det var inte ett helt enkelt beslut eftersom vi alltid varit en familjeaffär, men det var ett nödvändigt beslut att ta om vi vill finnas kvar. Istället kommer vi få utrymme att utveckla herr- och dam-, men även outdoor-sortimentet ytterligare, vilket ska bli jättekul, säger Angelica.

– Herravdelningen har vuxit under våra år med butiken, fortsätter Per att berätta. Köpmönstret skiljer sig mellan kvinnor och män. Kvinnorna handlar oftare, medan männen köper fler par skor åt gången. Så det slutar med samma antal, även om männen inte tror det, skrattar han.

– Det vi står starka i konkurrensen med är vårt kunnande, servicen och sortimentet, fortsätter Angelica. Av sommargästerna får vi ofta höra att de är trötta på gallerierna och de blir positivt överraskade av vårt breda sortiment, som är möjligt tack vare att vi handplockar vad vi vill sälja.

Butik med anor

Butiken har fortfarande stammisar som varit kunder sedan Gustav Olssons tid.

– Och vi känner vår kundkrets väl. Vi vet vilken skostorlek en tredjedel av dem har, säger Per. Det är en stor fördel när vi ska plocka in sorteringar. Det är viktigt för oss att inte bara erbjuda standardstorlekar, även kunder med storlek 50 ska kunna hitta skor hos oss.

Även om varken Angelica eller Per titulerar sig skomakare så sitter de på en hel del av Gustav Olssons knep och erbjuder sina kunder hjälp med allt från att lästa och bredda till att laga enklare sömmar.

Verksamhetens historia bjuder både på fördelar och utmaningar.

– Utmaningen ligger i att behålla den traditionella skobutiken och samtidigt modernisera den så den passar dagens kunder. Ett exempel är att dagens kunder hittar dåligt i de gamla hyllsystemen där du ser skorna framifrån, de är vana vid de moderna hyllorna där skorna visas från sidan. Då får vi anpassa butikens inredning efter det.

Men både Angelica och Per är överens om att fördelarna med butikens långa historia väger tyngst.

– Vi är jättestolta över att få driva en butik med anor och det kontaktnät med leverantörer som har byggts upp under åren har vi enorm nytta av.

2016 blev Angelica utsedd till Årets handlare av Företagarna.

– Det var jätteroligt och ett kvitto på att jobbet vi lägger ner på butiken uppskattas. Det är ju för kunderna vi gör det!, avslutar Angelica.

Text: Hannah Andersson

Bild: Fredrik Ekblad och Janni Rix

Fakta

Angelica Lindskog

Ålder: 42 år

Bor: Tomelilla

Antal skor: Ett 20-tal favoriter och ett tiotal skor under en säsong.

Favoritskor: Ett par spetsiga, zebrarandiga Vagabondboots.

Favoritskomärke: Ecco, som inte bara gör bekväma skor utan idag erbjuder ett fantastiskt sortiment.

Gillar att göra på fritiden: Att lyssna på musik, läsa en bra bok eller se på film. Bara vara hemma!

Per Lindskog

Ålder: 54 år

Bor: Tomelilla

Antal skor: Ett tiotal skor under en säsong.

Favoritskor: Jag var tvungen att pensionera mina älskade Timberlandboots men har hittat ett par värdiga efterträdare i ett par boots från Dr Martens.

Favoritskomärke: Viking för fritidsskorna och Steptronic för finskorna.

Gillar att göra på fritiden: Vara ute i skogen och jaga, men jag gillar också att skapa saker hemma i verkstaden.

Fakta

Tips

Här kommer några tips på hur du sköter om, och förlänger livslängden på, dina skor:

Håll dem rena. Smörj in dem regelbundet med fett eller skokräm och impregnera vid behov. Använd inte favoritskorna varje dag, låt dem vila och torka upp.