Anna Bjärkvik skriver till det inre barnet

Insidan Artikeln publicerades
Efter gymnasiet satsade Anna Bjärkvik på ett framgångsrikt yrkesliv som kläddesigner. Det var mycket hektiskt och hon sökte sig därför till yogan för att finna ett inre lugn. Det blev starten på en ny karriär som yogainstruktör, som i sin tur har inspirerat till den spirande författarkarriären.
Foto:Johan Bentzel
Efter gymnasiet satsade Anna Bjärkvik på ett framgångsrikt yrkesliv som kläddesigner. Det var mycket hektiskt och hon sökte sig därför till yogan för att finna ett inre lugn. Det blev starten på en ny karriär som yogainstruktör, som i sin tur har inspirerat till den spirande författarkarriären.

Anna Bjärkvik började skriva till sitt eget fyraåriga jag men insåg snart att texten hade lika mycket att säga till dagens barn. I dagarna ger hon ut ”En känsla av mig”, som handlar om att upptäcka sin kropp och lära känna sig själv.

Utan att ha några andra band till Österlen än de rent emotionella flyttade Anna Bjärkvik och hennes familj hit för ungefär ett år sedan. Impulsen att lämna den tidigare bostadsorten Jönköping för den skånska slätten kom efter ett oplanerat besök på Österlen i samband med en Köpenhamnsresa.

Här har Anna Bjärkvik fortsatt med sin verksamhet som yogainstruktör, både i en studio i anslutning till bostaden i Glemmingebro och via webbsända kurser. Hon anordnar också workshoppar runt om i landet.

En yogabok har det också hunnit bli, men nu tar hon nästa steg och blir också barnboksförfattare. I mitten av mars kommer ”En känsla av mig” ut, en bok som Anna Bjärkvik beskriver som mindfulness för barn.

– Som yogalärare jobbar man mycket med sig själv och jag hade en period där jag blev väldigt fascinerad av att arbeta med mitt inre barn. Jag hade inga stora trauman eller så i min barndom, men jag kom på att jag redan som fyraåring reflekterade mycket och var intresserad av sådant som jag är intresserad av nu. Vem är jag? Vad är kroppen? Känslan av mig själv, helt enkelt. Jag ställde ofta frågor till vuxna, men blev bemött med att jag inte skulle tänka på sådant, säger hon.

Därför började Anna Bjärkvik, nästan terapeutiskt, att skriva till sig själv som fyraåring för att inleda den diskussion som de vuxna under hennes barndom aldrig bjöd in till – och orden bara flödade ur henne.

När hon hade skrivit klart insåg hon att det här nog var något som även skulle tilltala dagens barn. Efter att ha läst boken och diskuterat innehållet med den egna treåriga dottern var hon övertygad.

– Det här vill jag att alla barn ska läsa! Jag blev så fascinerad av responsen. Det ledde till så många djupa och härliga samtal. Boken blir även för föräldrarna, just för att den också riktar sig till det inre barnet hos oss alla.

”En känsla av mig” ingår i en planerad trilogi och är redan översatt till engelska för en kommande utlandslansering.

Boken har ett direkt tilltal och ställer många frågor om kroppen och inre känslor. Det blir både filosofiskt och konkret. Tanken är att stärka läsarnas självkänsla och hjälpa dem att finna ett inre lugn.

De detaljrika illustrationerna, som är minst lika viktiga som texten, står konstnären Caroline Midbeck för.

– Hon gick på mina yogakurser i Jönköping. Jag kände henne inte, men jag visste att hon var illustratör och gillade det hon gjorde. Så jag frågade henne om hon ville illustrera boken. Efter det har vi blivit nära vänner.

Boken kommer ut på förlaget Ehrlin Publishing, som hittills bara har gett ut ägaren Carl-Johan Forssén Ehrlins egna alster, däribland den framgångsrika barnboken ”Kaninen som så gärna ville somna”.

Han hade egentligen inga planer på att ge ut även andras böcker, men när han fick ”En känsla av mig” i handen kunde han inte låta bli, berättar Anna Bjärkvik.

– Det blev klivet för förlaget att även ge ut andra författare. Min bok blir den första, men jag vet att de har en lång rad andra böcker som de också ska ge ut.