Annorlunda men ändå välbekant på ”Gaffeln”

Simrishamn Artikeln publicerades
Dryckerna ska hålla samma klass som maten, slår En Gaffel Korts delägare Oscar Mårtensson och Jonas Petersson fast. Nu är verksamheten i gång igen efter ett kort uppehåll.
Foto: Johan Bentzel
Dryckerna ska hålla samma klass som maten, slår En Gaffel Korts delägare Oscar Mårtensson och Jonas Petersson fast. Nu är verksamheten i gång igen efter ett kort uppehåll.

Efter att ha hållit stängt i några veckor har En Gaffel Kort i Simrishamn öppnat på nytt, nu med tre nya delägare vid rodret. De lovar att föra traditionen vidare, om än på sitt sätt.

Det är dagen innan En Gaffel Kort slår upp portarna igen.

De nya delägarna Jonas Petersson, Oscar Mårtensson och Daniel Malm är spända av förväntan men förvånansvärt lugna och medger att de trodde att de skulle vara mer stressade än vad de är. De känner sig redo att driva en egen verksamhet och trivs tillsammans.

Det här är något som de har pratat om länge. Målet var att ha en egen restaurang före 30-strecket – och det har de lyckats med.

De fann varandra redan under studietiden i Grythyttan och har också jobbat flera säsonger ihop på En Gaffel Kort.

Så det kommer att bli som vanligt men ändå helt annorlunda, sammanfattar Daniel Malm.

De andra nickar instämmande.

– Vi har koll på alla saker. Ändå är det helt nytt på samma gång, säger Jonas Petersson.

Kökschefen och delägaren Daniel Malm jobbar helst med lokala producenter – som lamm från Appeltorp.
Foto: Johan Bentzel
Kökschefen och delägaren Daniel Malm jobbar helst med lokala producenter – som lamm från Appeltorp.

Under lågsäsong har restaurangen öppet på kvällar onsdag till lördag och arrangerar även en del specialaktiviteter, exempelvis whiskyprovning den sjätte februari.

Daniel Malm, som ansvarar för köket, har som ambition att komponera menyer som känns tilltalande för både köttätare och veganer.

Av egen erfarenhet är han också väl medveten om de många allergier som finns och försöker i den mån det går ta hänsyn även till exempelvis gluten och laktos.

Anslaget är skånskt. Det ska vara go mad och möe mad i rättan tid, som det heter, och tanken är att jobba så mycket som möjligt med lokala producenter.

– Visst, inköpen blir lite dyrare, men det är viktigt att vi som är verksamma här hjälps åt och främjar varandra. Österlen har så mycket att erbjuda. Det är en härlig känsla att komma så nära råvarorna, säger Daniel Malm.

De nya delägarna vill även utveckla hotell- och konferensverksamheten. En Gaffel Kort har i dagsläget 14 hotellrum.
Foto: Johan Bentzel
De nya delägarna vill även utveckla hotell- och konferensverksamheten. En Gaffel Kort har i dagsläget 14 hotellrum.

En Gaffel Kort har alltid haft en särskild anda, som de nya delägarna vill behålla och förstärka. Trivseln ska genomsyra hela verksamheten.

Det ska vara lika trevligt för personalen som för besökarna. Här är alla lika mycket värda och lika viktiga för verksamheten.

Jonas Petersson, Oscar Mårtensson och Daniel Malm kände sig alltid delaktiga under sin tid som anställda och vill föra det arbetsklimatet vidare.

Över huvud taget ska det råda en otvungen och avslappnad atmosfär.

– Vi vill absolut inte vara pretentiösa. Hit kan du komma som du är och gå som du blivit, säger Oscar Mårtensson och skratt bryter ut runt bordet.

En Gaffel Kort har till och med en egen öl med det fyndiga namnet En Gafföl.
Foto: Johan Bentzel
En Gaffel Kort har till och med en egen öl med det fyndiga namnet En Gafföl.