Barnbok växte fram ur klädstreck på Österlen

Insidan Artikeln publicerades
Jutta Falkengren och Linda Fridh har genom sitt kreativa samarbete blivit nära vänner. Nu är de aktuella med sin andra gemensamma bilderbok för barn.
Foto:pressbild
Jutta Falkengren och Linda Fridh har genom sitt kreativa samarbete blivit nära vänner. Nu är de aktuella med sin andra gemensamma bilderbok för barn.

Ett klädstreck i Östra Hoby gav inspiration till Linda Fridhs och Jutta Falkengrens nya barnbok ”Vems är kläderna på strecket?”, där en tvättlina löper som en röd tråd genom den underfundiga och livsbejakande berättelsen.

Linda Fridh och Jutta Falkengren har framgångsrika karriärer på varsitt håll. Utöver att vara prisad SVT-reporter har Linda Fridh gett ut ett tiotal barnböcker, medan Jutta Falkengren är en ofta anlitad konstnär och illustratör.

Deras samarbete började med att Linda Fridh fick se en av Jutta Falkengrens bilder och blev så inspirerad att hon skrev en hel berättelse utifrån just den bilden.

Det lade grunden till deras första gemensamma bok, ”Den vindlande vägen och lilla grodan”, som kom ut för sex år sedan. Sedan dess har de blivit nära vänner och är nu aktuella med sin andra gemensamma bok.

– Jag tycker att vi jobbar väldigt bra tillsammans. Skapandet bottnar mycket i vem man är som person. Vi tänker likartat men tillför samtidigt saker till varandra, säger Linda Fridh.

Jutta Falkengren instämmer:

– Vi jobbar ganska tätt ihop jämfört med många andra samarbeten som jag har haft. Vi ses ofta under processens gång och diskuterar tidigt både bildidéer och text. Bilderböcker blir som starkast när handlingen förs framåt genom en samverkan mellan text och bild. Ett bra samarbete bidrar till att det blir så.

Både Jutta Falkengren och Linda Fridh bor i Lund och har fritidshus på Österlen, i Örnahusen respektive Östra Hoby. Det var på den sistnämnda platsen som idén till den nya boken kläcktes.

– För mig börjar idéerna till barnböcker ofta med en bild och jag har ett jättefint klädstreck i trädgården till mitt sommarhus. Jag satt och tittade på mina kläder som hängde i vinden och tänkte att det där var något som jag borde kunna göra något med, säger Linda Fridh.

”Vems är kläderna på strecket?” är en tänkvärd och finurlig bok, där ett klädstreck binder samman berättelsen från den första sidan till den sista. Genom korta textstycken och myllrande bilder får läsarna möta en lång rad personer som har sina kläder på tork.

Ofta visar det sig att det där plagget på linan egentligen inte är så viktigt. Personerna i boken bryr sig mer om andra saker. Som Olga som föredrar blommor framför sin tröja. Eller Tyra som hellre springer barfota än tar på sig sina strumpor. En återkommande figur är en modig liten skata, som också gör precis som den vill.

– I den här boken är det många olika karaktärer. Det gäller att prova sig fram och fundera kring hur berättelsen kan ta form även i bilderna. Jag tycker att det är roligt att försöka hitta ett lite annorlunda uttryck från bok till bok, även om man så klart känner igen min stil, säger Jutta Falkengren.

Att skriva för barn passar Linda Fridh väldigt väl:

– På ett sätt har jag nog förberett mig på det hela livet. Jag har jobbat som journalist och reporter på SVT i många år och gjort många barnprogram och barndokumentärer. Så det är naturligt för mig att ha barnets blick. Allt man ser och allt man gör, gör man egentligen alltid för första gången, för ingenting är ju identiskt. Varje dag är en ny dag. Jag utgår bara från mig själv och tänker att böckerna nog handlar mer om mig än om mina barn.