Barnens Bokhandel flyttar till större lokaler

Insidan Artikeln publicerades
Henrietta Denward och Linda Blixt möter kunderna i Marianne von Baumgarten-Lindbergs Barnens Bokhandel som flyttat till ny adress i Simrishamn
Foto:Hannah Andersson
Henrietta Denward och Linda Blixt möter kunderna i Marianne von Baumgarten-Lindbergs Barnens Bokhandel som flyttat till ny adress i Simrishamn

Barnens Bokhandel i Simrishamn flyttar till nya lokaler som är stora nog att även rymma barnboksantikvariatet, som tidigare funnits i Bokhuset i Borrby.

Efter 25 år på adressen Storgatan 17, mittemot kyrkan flyttar nu Barnens Bokhandel till större lokaler på Storgatan 12, mittemot biografen.

– Flera kunder knackade oroligt på för att fråga om butiken skulle stänga när de såg oss packa ner böckerna i lådor i den gamla lokalen, berättar Marianne von Baumgarten-Lindberg som tycker att det är fint kvitto på att bokhandeln är ett uppskattat inslag i stan.

Med flytten till den nya, nästan dubbelt så stora, lokalen kommer även barnboksantikvariatet, som tidigare varit inhyst i Bokhuset i Borrby, att få plats.

– Det underlättar mycket att få allt under samma tak, säger Marianne. Antikvariatsdelen kommer att vara lite mindre här än den varit i Borrby, men i framtiden kommer vi även att lägga ut de bästa av antikvariatets böcker till försäljning på nätet. Och det kommer liksom tidigare att finnas plats för barnen att sitta i kuddhörnan och kring ett bord.

De nya, större lokalerna öppnar nämligen för möjligheten att bjuda in exempelvis författare och illustratörer till butiken.

– Jag har fått många förfrågningar om det, berättar Marianne. Stina Wirsén har tidigare besökt barnboksantikvariatet i Borrby och sagt att hon gärna kommer igen och jag vet att även exempelvis Susanna Ekström, förskollärarutbildare och litteraturpedagog gärna kommer hit.

Tuff konkurrens

Marianne sticker inte under stol med att det är tufft att driva bokhandel i konkurrens med näthandeln av böcker.

– Men det är lite lättare med en specialbokhandel som den här. Och en styrka är förstås att jag hållit på så länge i yrket, säger Marianne som ägnat sitt liv åt barnkultur och -litteratur och fortfarande jobbar med det i flera olika sammanhang. Hon är redaktör för tidningen Opsis Barnkultur, senior advicer för Junibacken, engagerad i Läsrörelsen och projektet Berättelser som förändrar.

– En utmaning för en fysisk barnbokhandel är att det ges ut så många barnböcker idag, menar Marianne. Om det för fem år sedan gavs ut 1400 nya böcker per år så ges det ut tusen fler om året idag. Samtidigt tycker jag att kvalitén har sjunkit med den kraftiga ökningen av utgivna böcker och där spelar vi en värdefull roll i att hjälpa kunderna genom att föreslå böcker som håller hög kvalitet.

Förutom böcker rymmer Barnens Bokhandel även en del leksaker, planscher, pussel och pyssel.

– Det har kommit en uppsjö av nya rit- och pysselböcker, vilket vi märker vi en stor efterfrågan på. Och vi försöker även erbjuda ett litet sortiment av leksaker med koppling till böckerna.

Barnens Bokhandel öppnar på nya adressen den 8 mars och firar med förmånliga öppningserbjudanden. Till den 16 mars kommer även antikvariatet att vara på plats.

Text och bild: Hannah Andersson