Berättarfesten som det snackas om

Insidan Artikeln publicerades
Cecilia Granquist Dahmén leder en workshop, tillsammans med Mats Söderlund, kring Stig T Karlssons Österlenbilder under invigningen på Österlens Museum i Simrishamn.
Foto:Press
Cecilia Granquist Dahmén leder en workshop, tillsammans med Mats Söderlund, kring Stig T Karlssons Österlenbilder under invigningen på Österlens Museum i Simrishamn.

Skröner, sägner och sanna berättelser, från forntid till nutid. Den 25 juni-2 juli bjuder Österlen Berättar in till berättarfest på Österlen.

ÖM har pratat med Cecilia Granquist Dahmén, ordförande i Österlen berättar om vad veckan har att bjuda på.

Vilka är Österlen Berättar?

– Österlen berättar är en ideell förening som verkar för berättandet, säger Cecilia Granquist Dahmén. Vår vision är att bygga broar med berättandet som verktyg. I berättarfestveckan engagerar vi även andra föreningar och företag i trakten, med avsikt att lyfta hela Österlen.

Berätta om årets berättarfest!

– Förra årets berättarfest blev en succé och nu vill vi lyfta evenemanget ytterligare ett snäpp. Ett verktyg är en ny app som vi har möjlighet att förverkliga tack vare medel från Sparbanken Syd. Den är under tillverkning och vi hoppas att den ska hinna bli klar till berättarfesten.

Berättarfesten invigs söndagen den 25 juni klockan 16-19.

– Invigningen kommer att äga rum på Österlens museum i Simrishamn även i år. Reidar Jönsson är invigningstalare och Boel Marie Larsson rekommendör som kommer att bjuda på smakprov ur veckans program. Själv kommer jag att leda en workshop, tillsammans med Mats Söderlund, kring Stig T Karlssons Österlenbilder.

Vad är nytt för i år?

– Christinas Wänner är med i årets berättarfest och bjuder in till flera spännande programpunkter. Det tycker vi är jätteroligt. En annan ny programpunkt är Berättarvekstaden "Plats & Prylar". Ett evenemang som besöker olika byar, där vi låter platsen och prylarna berätta och ser vad som händer. Deltagarna är välkomna att ta med en egen pryl att berätta om eller bara lyssna till andras historier. Vi vill inte bara berätta själva, utan strävar efter att lyfta fram fler berättarröster. Ett annat exempel på det är den öppna berättarscenen på Byvägen 35 i Sankt Olof som Helena Heyman leder.

Programmet i sin helhet finns på Österlen berättars hemsida.

Text: Hannah Andersson

Fakta

Österlen berättar

Föreningen Österlen Berättar består av företag, föreningar och enskilda som alla har ett intresse för berättande i olika former.

Österlen Berättar verkar för:

- att levandegöra Österlens kulturhistoria för bofasta och besökare

- att bygga ordbroar mellan generationer

- att sprida kunskap om berättandet som konstform och verktyg

Berättarfest på Österlen arrangeras för andra året.