Blomstrande initiativ för djur, natur och klimat

Ystad Artikeln publicerades
Erik O. R. Bengtsson tillsammans fyrbente familjemedlemmen Ice.
Foto: Hannah Andersson
Erik O. R. Bengtsson tillsammans fyrbente familjemedlemmen Ice.

Till sommaren kommer 40 000 kvadratmeter kantzoner, på initiativ av Erik O. R. Bengtsson på Karlsfälts Gård, att blomstra. De odlade kantzonerna kommer att sås med Karlsfälts miljöblandning, en ny produkt som lanseras i samarbete med Skånefrö. Alla kan vara delaktiga i miljösatsningen genom att köpa ”miljömetrar” och den som hänger med i projektet får i utbyte av sin peng plocka blommor från kantzonen.

Lantbruket på Karlsfälts Gård präglas av en stor portion nytänkande, med miljöhänsyn som en viktig ingrediens och Erik O. R. Bengtssons är full av idéer.

– Vår bransch behöver lite nya grepp och jag mår bra av att få tänka högt, bekräftar Erik. Dessutom märks det på medarbetarna att arbetsglädjen ökar med flödet av nya idéer. Jag tycker att det känns viktigt att ställa frågan: hur gör vi det bästa av vad vi har? Vårt mantra här på gården är djur, natur och människor i symbios och vi strävar efter att alla våra produkter ska vara bra för alla berörda.

I somras utsågs Erik av Världsnaturfonden till ”Årets svenska Östersjöbonde”.

– Även om miljömedvetenheten på gården var stor redan innan, så har utmärkelsen uppmuntrat oss att vi tänker ännu mer i de banorna.

Senaste satsningen är således Karlsfälts miljöblandning som lanseras i samarbete med Skånefrö.

– Vi har jobbat tillsammans med Skånefrö i många år. De är lika intresserade som oss av miljöfrågor och har samma förkärlek för praktisk handling, så de nappade direkt på idén om Karlsfälts miljöblandning.

Fröblandningen består av havre, solros, honungsört, lin, lupin och bovete. Produkten är inte bara tänkt att bidra till blomsterprakt, utan framförallt skapa bättre förutsättningar för pollinerare som humlor och bin. Men även djur som harar, kaniner och rådjur förväntas gynnas av de odlade kantzonerna som dessutom binder koldioxid.

– Träda som inte odlas, utan hålls ”svart” och öppen, släpper ifrån sig koldioxid vid bearbetning. Den odlade kantzonen binder istället koldioxid från atmosfären. För mig som lantbrukare skulle det billigaste alternativet vara att hålla trädan svart, men en blommande vägkant ger så mycket större utväxling vilket gör valet enkelt. Vi kommer att odla minst 40 000 kvadratmeter.

För 10 kronor metern, med minimum 10 meter, kan alla bli delaktiga i miljösatsningen.

– Vi vill släppa in alla i projektet. Det talas mycket om klimatångest idag, det här är en möjlighet att hantera den genom att göra något positivt för miljön. Den som hänger med i projektet får i utbyte av sin peng plocka blommor från kantzonen. Dessutom tittar vi på att få med projektet i Guinness rekordbok som ”farm art”. Så alla som bidrar kan vara del av ett världsrekord!