Bok om Skånes mytomspunna platser

Insidan Artikeln publicerades
3 bilder
Foto:Privat

Rörums kyrkogård, Stenstuan i Gladsax och runstenarna vid Simris kyrka är några av de platser Caroline Alesmark och Polgara Järnefelt utforskat i sin bok Gåtfulla Skåne – en guide till mytomspunna platser. Boken, som ges ut av Roos & Tegnér, har legat högt på Bokus reseboklista sedan den släpptes och dessutom valts ut till Bonniers Bokklubb. ÖM fick några ord med Caroline, som är frilansjournalist och en av författarna.


Berätta om idén till Gåtfulla Skåne!

– Jag är god vän med Polgara, som precis börjat arbeta på Vikingatider (ett arkeologiskt friluftsmuseum, reds. anm.) i Löddeköpinge. Vi började prata om hur många okända magiska platser det finns i Skåne, som gamla helgedomar, gravdösar från stenåldern eller mytomspunna grottor. Vissa är självklara; Ales stenar och Kiviksgraven till exempel. Men det finns även så otroligt många som inte är så välkända. Så vi började fundera på hur vi skulle kunna lyfta fram dem, till exempel i en blogg. När jag sprang på förläggare Maria Ramdén från Roos & Tegnér slogs jag av idén att det kunde bli en bok. Hon nappade på förslaget, vi kände alla tre att det här tror vi på, och så satte vi igång.

Hur är bokens upplägg?

– Den är upplagd som en guide. Man kan bläddra i boken och se vart man vill åka just idag, välja ut en plats och med hjälp av boken föreställa sig platsens historia. Men man kan också läsa den från pärm till pärm.

Vad lockar er med sådana platser?

– Det är jätteroligt att upptäcka en plats och gräva i vad som hände där; både skrönor och historia. Rekognoserandet och skrivandet har varit kreativt och väldigt kul, det är en ynnest att få lov att göra böcker. Samtidigt tar det all fritid!

Gåtfulla Skåne har legat högt på Bokus reseboklista sedan den släpptes och valts ut till Bonniers Bokklubb. Hur känns det?

– Vi trodde nog att den skulle gå bra. Intresset för det vi skriver om ligger i tiden, se på TV-serier som Game of Thrones och Vikings. Även kombinationen närturism, mindfulness och vandring kommer mer och mer, och de platser vi skriver om kan man uppleva utan att resa så långt bort. De ligger i naturen, man får röra på sig och de inbjuder till återhämtning.

Vilka platser skriver ni om på Österlen?

– Rörums Kyrkogård, runstenarna i Simris, kolerakyrkogården i Baskemölla, stenstuan i Gladsax, Östra Tommarps klosterruin, Vallabacken i Grevlunda och Skeppskyrkogården i Sandhammaren är några av platserna. Vi har försökt jämna ut det till platser över hela Skåne men visst blir det en viss övervikt på Österlen eftersom jag kommer från Rörum. Samtidigt är landskapet här orört på ett annat sätt.

Hur har arbetet med boken varit?

– Det har tagit nästan två år och vi skulle inte ha klarat det utan varandra. Vi har läst böcker om Skåne, grävt i lokala boksamlingar på bibliotek, och fått tips från människor längs vägen. Och vi har varit ute i skog och mark mycket. Jag minns särskilt när vi letade efter en viss offersten ute i skogen i norra Skåne, vi letade och letade men hittade den inte. Däremot skrev en tjej – som bodde i närheten och vi frågade om vägen – senare på bokens Facebooksida och berättade att hon hittat stenen. Och så har vi stött på saker som tyder på att folk fortfarande använder vissa av platserna som heliga platser, till exempel ljus vid stenar eller tygbitar knutna runt trädstammar nära källor. Folk får gärna fortsätta tipsa om särskilda platser, det kan ju bli fler böcker.