Bollerupselever bjuder på mullrande traktorparad

Tomelilla Artikeln publicerades
Linus Persson och Lucas Pilhamre är årets traktorgeneraler som ansvarar för att allting rullar på under den efterlängtade traktorveckan på Bollerups Naturbruksgymnasium.
Foto: Hannah Andersson
Linus Persson och Lucas Pilhamre är årets traktorgeneraler som ansvarar för att allting rullar på under den efterlängtade traktorveckan på Bollerups Naturbruksgymnasium.

Traktorveckan har blivit en kär tradition för eleverna på Bollerups Naturbruksgymnasium. Nästa vecka är det dags igen och allmänheten bjuds på traktorparad både i Tomelilla och Ystad.

Årets traktorgeneraler heter Linus Persson och Lucas Pilhamre. De ansvarar för att allting rullar på under traktorveckan.

– Det innebär en del planering, men mest jobb är det med att få allt att klaffa den aktuella veckan, konstaterar Linus.

Redan på söndag rullar de flesta traktorerna, som kommer att delta under veckan, in på skolan.

– Då får alla anmäla sig till oss och vi får en uppfattning om vad vi har att jobba med inför onsdagens fotografering.

Traditionen bjuder nämligen att de deltagande traktorerna, som brukar landa på omkring 80 till antalet, ska radas upp efter färg, märke och modell för ett gruppfoto.

– Det brukar ta en stund att ställa upp alla traktorerna för fotograferingen och efteråt blir det grillning.

Vid kvart i sju på tisdag rullar traktorparaden in vid Torget i Tomelilla. Klockan sju på torsdag ställer eleverna från Bollerup upp sina traktorer bakom filmstudion i Ystad.
Foto: Hannah Andersson
Vid kvart i sju på tisdag rullar traktorparaden in vid Torget i Tomelilla. Klockan sju på torsdag ställer eleverna från Bollerup upp sina traktorer bakom filmstudion i Ystad.

Traktorerna står annars parkerade på området omkring skolans matsal under veckan.

– Vi har både inhyrda vakter och alla elever som deltar turas också om att gå nattvakt. Det är dyra maskiner så det gäller att se till att de står säkert!

Redan på måndagskvällen äger temaveckans första aktivitet rum.

– Då får vi besök av en representant från Kverneland som bjuder på ett föredrag i matsalen för skolans elever och efteråt blir det fika, berättar Lucas.

På tisdagen, den 5 februari, har det blivit dags för den första traktorparaden.

– Vi lämnar Bollerup klockan 18.00 på tisdagskvällen och räknar med att vara framme vid Torget i Tomelilla vid kvart i sju, säger Linus.

Uppslutningen på torget brukar vara stor.

– Det är kul att så många vill komma och titta. Och de som vill ta en närmare titt på traktorerna kan göra det när vi, efter varvet runt torget, kör bort för att ställa upp på gamla Skanditrä-området, säger Linus. Där kommer traktorerna att stå parkerade ungefär en timme och det kommer även att finnas fika till försäljning. Det brukar bli väldigt trevlig stämning!

Veckans andra traktorparad äger rum på torsdagen, den 7 februari. Då styrs kosan mot Ystad.

– Vi rullar iväg samma tid, klockan 18.00, och räknar med att det tar ungefär en timme innan vi är på plats i Ystad, säger Lucas. I Ystad blir det ingen parad genom stan, utan vi kör direkt till regementsområdet där vi ställer upp bakom filmstudion.

Även i Ystad kommer Torget 6 se till att det finns fika till försäljning.

På fredagen avrundas traktorveckan, då återstår bara hemkörning av de mullrande vrålåken för eleverna.

Årets traktorgeneraler

Ålder: 18 år

Bor: Skårby

Pluggar: Lantbruk

Kör: John Deere

Efter studenten: Kommer jag att jobba inom lantbruk.

 

Ålder: 19 år

Bor: Balkåkra

Pluggar: Lantbruk med naturvetenskaplig inriktning.

Kör: Fendt 828

Efter studenten: Kommer jag att jobba på en gård med växtodling och nötköttsuppfödning, där jag haft praktik och sommarjobbat tidigare.

 

Visa mer...