Bollerupselever mötte Auschwitz-överlevare

Ystad Artikeln publicerades
När Stefan Zablocki, överlevare från förintelsen, berättade om nazisternas grymheter under andra världskriget var det knäpptyst bland eleverna.
Foto: Fredrik Ekblad
När Stefan Zablocki, överlevare från förintelsen, berättade om nazisternas grymheter under andra världskriget var det knäpptyst bland eleverna.

Förra onsdagen gästade Stefan Zablocki eleverna i årskurs 3 på Bollerup för att berätta om hur han överlevde förintelsen under andra världskriget. Under den dryga timma som föredraget tog var det knäpptyst i idrottshallen.

Stefan Zablocki, 88, har delat med sig av sin gripande livshistoria för tusentals elever och har varit en stående gäst på Bollerup i 15 år.

I sitt föredrag berättade han om hur det var att leva som jude i Tyskland på 1930- och 40-talet och förmedlade episoder från alla år han tillbringade i olika koncentrationsläger. Som ett under överlevde han tillsammans med sin pappa och kom 1945 till Malmö där fasorna förbyttes i glädjechock då hans mamma dök upp. Hon hade kommit till Norrköping med Röda Korsets vita bussar. Han hade inte sett henne sedan de skiljdes på perrongen i Auschwitz.

Stefan Zablocki berättar rakt och sakligt, utan sentimentalitet, för eleverna och tar klivet fram till vår tid där unga män och kvinnor i vita skjortor under nationalsocialismens fana stövlar fram och sprider lögn och förtal om ”raser”, som påstås inte höra hemma i Sverige. Men han känner inget hat, eller avsky. De första åren efter kriget var han full av hat. Men snart märkte han att hatet hade negativt inflytande på honom.

– Jag hatar ingen människa. Man ska inte bedöma människor i grupp. Varje människa ska bedömas för den hon är. Man ska ta verbal strid mot rasismen, säger han.

Han plockar ner det på skolgårdsnivå där vissa kan förminska andra med mobbning och elaka kommentarer och gömma sig i den tysta massans trygghet.

– Saker som sägs kan verka harmlösa men sägs de där orden tillräckligt många gånger så blir det en sanning. Man måste alltid bekämpa den lilla djävulen som vi alla har på vår axel, säger Stefan Zablocki.

88-årige Stefan Zablocki oroas över att det åter blåser högerpopulistiska vindar i Europa.
Foto: Fredrik Ekblad
88-årige Stefan Zablocki oroas över att det åter blåser högerpopulistiska vindar i Europa.

Det finns inte så många kvar i livet som kan berätta om det som hände dem under nazismen i Europa. Stefan Zablocki ser hur högerpopulismen sprider sig.

– Majoriteten av ungdomar i Sverige är födda i frihet, är kritiska och välinformerade. Men det finns de som har tagit till sig nazismen. Hur kan man tycka om en galning som härjade på 30-talet och som i feghet tog sitt liv när allt föll samman? undrar han.

Han var bara nio år när kriget bröt ut och Polen ockuperades av tyskarna. Han var enda barnet, men hade en stor släkt. Hans familj hamnade till slut i Auschwitz där han fick uppleva mord och outsäglig grymhet och där lukten från bränt kött och hår spreds över lägret från ugnarnas skorsten.

Stefan Zablocki berättade att Sverige gav honom livet tillbaka. Han kunde ta realen och studenten och få en civilingenjörsexamen. Han träffade sin fru och de fick tre barn.

– Det är viktigt att blicka framåt, menar Stefan Zablocki, som till synes outtröttlig, fortsätter föreläsa för ungdomar om nazismen och sina egna upplevelser av den.