Brödraduo klär skeppshandel i ny skrud

Insidan Artikeln publicerades
Den betydligt större klädavdelningen är en av de tydligaste förändringar som den nya ägarduon på Ystad Skeppshandel har gjort. Annars har bröderna Jakob och Jens Olsson värnat om den marina känslan i lokalen.
Foto:Johan Bentzel
Den betydligt större klädavdelningen är en av de tydligaste förändringar som den nya ägarduon på Ystad Skeppshandel har gjort. Annars har bröderna Jakob och Jens Olsson värnat om den marina känslan i lokalen.

När de två marint intresserade bröderna Jakob och Jens Olsson fick veta att Ystad Skeppshandel var till salu tog det inte lång tid innan de slog till. Nu har de börjat vänja sig vid sin nya tillvaro som butiksägare.

Vid årsskiftet tog de unga bröderna Jakob och Jens Olsson, uppvuxna i Köpingebro, över Ystad Skeppshandel, som ligger precis intill tågspåren i Ystads hamn.

Under uppväxten hade familjen båt, så det hände titt som tätt att de tittade in i butiken, men att den numera är i deras ägo är lite av en slump.

Det gick inte många månader mellan att de inte ens hade en tanke på att driva eget till att de plötsligt stod där i myllret i skeppshandeln.

– Det skedde ganska spontant. Både jag och min bror är marint intresserade. Själv jobbar jag till sjöss och vi har ju seglat sedan vi var små. Vi fick nys om att skeppshandeln var till salu och gick in och pratade med de förra ägarna. Vi kände direkt hur häftigt det skulle vara, säger Jakob Olsson, som är på plats i butiken de veckor han inte är ute till havs.

Jens Jakobsson blir den av bröderna som sköter rörelsen på heltid. Han kommer till och med att bo i huset. Han har renoverat lägenheten ovanför skeppshandeln, där även de förra ägarna bodde. En gång i tiden var det en badmästarbostad, då byggnaden ursprungligen hyste ett varmbadhus.

Parallellt med lägenhetsrenoveringen har bröderna, med god hjälp av sina föräldrar, byggt och stuvat om i butiken för att sätta sin egen prägel på verksamheten, dock utan att förändra för mycket.

– Vi har alltid gillat att det känns marint här inne, till skillnad från många andra skeppshandlar, som är mer industriella och moderna. Vi gillar det gamla och att det finns en historia bakom varje grej, säger Jakob Olsson.

Även fortsättningsvis blir det en lagom blandning av nytt och begagnat, möjligen med en aning större tyngdpunkt på det förra.

Det som märks allra mest är att kläd- och skoavdelningen har blivit mycket större, med ett betydligt bredare utbud av välkända märken för både kvinnor och män. Det är främst Jens Olssons förtjänst.

– Kläder är mitt stora intresse. Jag har pluggat på textilhögskolan i Borås. Därför ville jag ta in lite kläder här och bygga ut den avdelningen, säger han.

Idén är att vara en butik för alla, inte bara för båtägare. Kläderna är lika bra att använda på land som till havs och bland prylarna finns både det ena och det andra som kan vara bra att använda även hemma i huset eller i trädgården.

Bröderna har heller inget emot de nyfikna personer som då och då sticker in huvudet enbart för att insupa stämningen och vandra runt i lokalen nästan som om den vore ett museum.

Det är fascinerande att beskåda alla föremål som täcker butiken från golv till tak. Frågan är om Jens och Jakob Olsson själva vet vad som finns på hyllorna. Jodå, intygar den senare.

– När vi har gjort om här har vi också lärt oss att hitta. Vi har satt ner händerna i alla lådor. Nu känner vi att vi har ganska bra koll.