Carl Levinsson vårdar familjeföretagets kärnvärden

Insidan Artikeln publicerades
Carl Levinsson, femte generationen i familjeföretaget Kiviks Musteri, bland äppelträden som hans morfars farfar planterade i slutet av 1800-talet och som fortfarande bär frukt.
Foto:Fredrik Ekblad
Carl Levinsson, femte generationen i familjeföretaget Kiviks Musteri, bland äppelträden som hans morfars farfar planterade i slutet av 1800-talet och som fortfarande bär frukt.

I den tredje delen av artikelserien "I föräldrars fotspår" träffar vi Carl Levinsson, femte generationen i familjeföretaget Kiviks Musteri.

Vi slår oss ner kring ett litet runt bord i Carls morfars arbetsrum, i morföräldrarnas före detta bostadshus, Ljungkullen. Ingvar Åkessons skivsamling står kvar i hyllan, jämte en rad nya produkter som Carl har tagit fram för företaget i sin roll som produktchef.

Carl berättar hur han som liten grabb lekte på golvet i samma rum. Hans föräldrar jobbade långt fler än de fyrtio timmar som är normen för en arbetsvecka och musteriet blev en naturlig del av uppväxten för Carl och hans syster. Men att följa i sin mor, Kristina Levinssons fotspår skulle då rakt inte tonårskillen, som istället bestämde sig för att utbilda sig till sjuksköterska.

– Jag jobbade i sju år inom akut- och traumasjukvården, berättar Carl.

Sambon Kajsa Beijer-Olsen fick ett jobberbjudande på Philips i Holland och flyttlasset gick till Amsterdam. Paret stortrivdes i Holland och Carl jobbade som utbildningssköterska när hans mor Kristina och morbror Bengt Åkesson frågade om han inte ville komma hem till Sverige och börja arbeta i familjeföretaget.

Hem till familjeföretaget

Även om beslutet att återvända inte togs utan noggrant övervägande så konstaterar Carl att kärleken till familjeföretaget alltid funnits där.

– Så vi tog vårt pick och pack och flyttade hem, säger Carl med ett stort leende.

Hem till Sverige och Skåne, men inte Kivik utan Dalby. Kajsa fick jobb i Lund och Carl började ett traineeprogram för att lära sig familjeföretagets verksamhet från grunden.

– Jag började med att vara i produktionen ett halvår och fick därefter ett eget säljdistrikt.

Att lära känna företaget och framförallt personalen var viktigt för honom.

– Det är ett av kärnvärdena för mig, att veta vilka som jobbar i vårt företag och känna dem vid ansikte och namn. Även om vi har vuxit oss stora, så är företaget förhållandevis icke-hierarkiskt. Året som säljare, där jag fick del av kunderna och konsumenternas syn på oss, var också jätteviktigt.

Viktig balans

Carls första egna projekt i företaget blev övertagandet av Solnäs Gård utanför Lund.

– Solnäs är en av Sveriges största fruktodlingar och när fjärde generationen bestämde sig för att sälja, tog vi över gården.

När Carl jobbade med att bygga upp verksamheten på Solnäs hade han också hunnit bli pappa till dottern Mathilda.

– Mathilda fanns ofta vid min sida under tiden på Solnäs, berättar han och bekräftar att det ligger en utmaning i att balansera familjeliv och jobb.

– Familjen är oerhört viktig för mig och jag försöker hitta en bra balans, vilket är en av anledningarna till att jag och Kajsa har delat föräldraledigheten rakt av. Med lite distans kan jag också se hur fint det är att få lov att växa upp i ett familjeföretag.

Historien är kärnan

I maj 2016 tillträdde Carl som produktchef på marknadsavdelningen. Innan han gick på föräldraledighet med barn nummer två, sonen Ludvig, hann han bland annat lansera en historisk must.

– Karakås äppelmust är en ren flört med vår historia, säger han och berättar att musten är hantverksmässigt gjord av äpplen från de träd som Henric Åkesson planterade, ett stenkast från där vi sitter, i slutet av 1800-talet.

Att värna om historien och hantverket är viktigt för Carl.

– Det är musthantverket som är kärnan i verksamheten. Traditionen och historien är vår största tillgång, men det är samtidigt min största utmaning att bevara det kärnvärdet och samtidigt våga ta steget in i framtiden.

På frågan om det innebär en press att förvalta arvet svarar han:

– Nej, för mig är det bara förknippat med stor glädje. Pressen för mig ligger i så fall i ansvaret för företagets anställda. Det är en uppgift jag är ödmjuk inför.

Ett generationsskifte är inte aktuellt just nu.

– Ambitionen är självklart att vi ska vara kvar som familjeföretag, men successionen är inte klar.

Hur ser du företaget om 10 år?

– Då har vi byggt vidare på den fantastiska grunden vi har och visionsmässigt är vi den ledande dryckesaktören i Norden.

Text: Hannah Andersson

Bild: Fredrik Ekblad

Fakta

Historia

Familjen Åkesson har ägt och drivit Kiviks Musteri sedan starten. Henric Åkesson planterade 1888 de äppelträd som skulle bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling, och lade samtidigt grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri. 1935 byggde Henrics son Ivar ett musteri i fruktodlingen. 1950 tog Ivars son Ingvar över. 1999 skedde nästa generationsskifte på Kiviks Musteri när syskonen Kristina Levinsson och Bengt Åkesson tog över stafettpinnen och ledningen för koncernen Kivik Holding.

Fakta

Kiviks Musteri

Kiviks Musteri förädlar frukt och bär och är idag Nordens ledande musteri med tillverkning i Kivik, Stenhamra och Kristvallabrunn. Vid musteriet i Kiviks finns även Musteributiken, Restaurang Kärnhuset, Äpplets Hus och Stinas Café. Verksamheterna har fler än 200 000 besökare varje år. Kiviks Musteri driver också Solnäs Gård utanför Lund, en av Sveriges största fruktodlingar med gårdsbutik och café. Kiviks Musteri har 90 000 fruktträd i egna odlingar och pressar 1800-2000 ton äpple till must varje år. Koncernen har cirka 195 anställda

Fakta

Namn: Carl Levinsson

Ålder: 38 år

Bor: Dalby

Familj: Kajsa Beijer-Olsen och barnen Mathilda 3 år och Ludvig 1 år

Favoritäpple: Röd Gravensteiner

Favoritplats: Haväng och Amsterdam

Gillar att göra på fritiden: vara med min familj, flugfiska och löpträna.

Beskriv dig själv med tre ord: glad, lojal och eftertänksam.