Caroline af Ugglas tar ton på Christinehof

Tomelilla Artikeln publicerades
Caroline af Ugglas gästar Christinehofs slott i juni nästa år och leder en workshop tillsammans med Heinz Liljedahl, som är hennes medcoach, ackompanjatör och make.
Foto: JESSICA GOW / TT
Caroline af Ugglas gästar Christinehofs slott i juni nästa år och leder en workshop tillsammans med Heinz Liljedahl, som är hennes medcoach, ackompanjatör och make.

Artisten Caroline af Ugglas är en av Sveriges mest kända och inspirerande körledare och det är i den rollen hon nästa sommar gästar Österlens Körfestival.

Under två dagar, den 8 och 9 juni, leder Caroline af Ugglas workshop i körsång i slottets stora sal och på kvällen den 9 juni leder den färgstarka körledaren workshopkören i ett framträdande inför publik på Christinehofs borggård. Vid det tillfället medverkar även Grevlunda Manskör, kören Intermezzo och Tomelilla Rockkör.

– Att få sjunga är en rättighet. Alla kan ta ton och bli glada. Det jag ger är nycklar till att hitta sången. Den är läkande, frigör endorfiner, adrenalin, serotonin, oxytocin och dopamin - glädjeämnen som gör att man känner vällust, säger Carolina af Ugglas.

Caroline af Ugglas leder sedan arton år ”Kör för alla” med 1200 körmedlemmar i Stockholm och 300 i Uppsala. Caroline leder workshopen på Christinehof tillsammans med Heinz Liljedahl, som är hennes medcoach, ackompanjatör och make. Alla som vill sjunga är välkomna att delta. Man behöver aldrig ha sjungit tidigare i sitt liv, inga förkunskaper krävs, men även den som sjungit i kör i flera år får något ut av Carolines metodik som får människor att våga lite mer, höja sina röster till nya nivåer, och på kort tid låta riktigt mycket.

Österlens Körfestival innehåller två delar, workshop i körsång 8-9 juni och framträdande inför publik 9 juni, när workshoppens deltagare framträder som Christinakören under Caroline af Ugglas ledning. Då får publiken även ta del av härlig och smittande körsång från Grevlunda Manskör, kören Intermezzo från Malmö och Tomelilla Rockkör. Konferencier är skådespelaren Boel Marie Larsson.

Österlens Körfestival är ett återkommande arrangemang inom verksamheten som kulturföreningen Christinas Wänner bedriver på Christinehof slott. Samordnare för Körfestivalens workshop är Jea Jonsson.