Chans att prova skidskytte under rullskidläger

Ystad Artikeln publicerades
Andrarums IF och Ski Team Skåne arrangerar för femte gången ett gemensamt rullskidläger. I år finns chans att prova skidskytte tacke vare ett samarbete med Ystad skyttegille.
Foto: Oskar Henriksson
Andrarums IF och Ski Team Skåne arrangerar för femte gången ett gemensamt rullskidläger. I år finns chans att prova skidskytte tacke vare ett samarbete med Ystad skyttegille.

Den 13-14 oktober arrangerar Andrarums IF och Ski Team Skåne i samarbete med Ystad skyttegille ett rullskidläger i Ystad.

Andrarums IF och Ski Team Skåne arrangerar för femte gången ett gemensamt rullskidläger. Höstens läger är förlagt i Ystad och Sandskogen. Nytt för i år är att det kommer finnas möjlighet att prova på skidskytte genom ett nyetablerat samarbete med Ystad skyttegille.

Möjligheterna för längdskidåkning på snö i Skåne är begränsade men med rullskidåkning kan man åka skidor året om vare sig man tränar inför tävlingar såsom Vasaloppet eller bara åker för att det är fantastiskt kul, socialt och en mycket allsidig motionsform.

Oskar Henriksson från Ramsåsa i Tomelilla är både framgångsrik ultraspringare och skidåkare och kommer att vara en av Ski Team Skånes tränare på lägret. Oskar tycker att rullskidåkning är en fantastisk träningsform där hela kroppen får arbeta, samtidigt är det väldigt skonsamt vilket gör att många med skadebekymmer eller stor träningsbelastning dras till sporten.

– Jag tycker dessutom att rullskidåkning är ett mycket trevligt sätt att komma ut och umgås med härliga människor i alla åldrar, säger han.

Till lägret i Ystad välkomnas både nybörjare, motionärer och vana åkare i alla åldrar. Deltagarna kommer att delas in i olika grupper som leds av utbildade skidtränare och till barn- och ungdomsgrupperna kommer ledare från Svenska Skidförbundet. Under lägret kommer det både att tränas teknik och distanspass (efter förmåga), finnas möjlighet för att prova på skidskytte samt ges inspirationsföreläsningar.

– Lägret är öppet för alla åldersgrupper och vi hoppas särskilt på att locka många barn och ungdomar, säger Ida Wingren, på Andrarums IF och Ski Team Skåne.

13-åriga Lova Wingren Wihl från Skåne Tranås i Tomelilla säger att hon har fastnat för rullskidåkning för att det är en sport med mycket gemenskap.

– Det är extra kul med läger för då tränar man mycket och får möjlighet att utveckla sin teknik också träffar man många trevliga människor. Jag hoppas att det kommer många ungdomar - både vana åkare och nybörjare till lägret i Ystad.

Utrustning finns att låna för både barn och vuxna. Ski Team Skåne har sin bas i Lund och har cirka 300 medlemmar. Andrarums IF (som även är en orienteringsklubb) i Brösarp har cirka 300 medlemmar och ungefär 150 medlemmar som åker skidor.