Christinapristagare träder fram ur kulisserna

Insidan Artikeln publicerades

Kanske har Py Morisse Paavolainen själv trott att hon har verkat utan att synas, men hennes insatser har inte gått obemärkt förbi. Som första Christinapristagare någonsin har hon fått ett tydligt kvitto på hur uppskattad hon är.

På 1700-talet var Christina Piper en av sin tids mest framgångsrika entreprenörer inom både näringsliv och kultur. Christinehofs slott, som hon lät uppföra, står kvar än i dag som ett minne över hennes liv och gärning.

Det var också där som en överraskad och hedrad Py Morisse Paavolainen på självaste Kristinadagen mottog det nyinstiftade Christinapriset.

– Det är en fantastisk ära. Jag är så van vid att vara den som fixar och donar bakom kulisserna. Därför är det extra kul att få den här uppmärksamheten, säger hon.

Tillsammans med sin make driver Py Morisse Paavolainen design-, marknadsförings- och kommunikationsföretaget Helsinkifrostbites, vars många internationella kunder fick följa med i bagaget när familjen för tolv år sedan lämnade stadspulsen i Helsingfors för ett liv på landsbygden utanför Ystad.

Här blev Py Morisse Paavolainen snabbt en spindel i nätet med sitt djupa engagemang i allt från Röglas byalag till Marsvinsholmsteatern, Ystad Skulpturpark, Ninjat LAN och Matrundan. Hon är en idéspruta men hugger också gärna i rent praktiskt.

– Jag har alltid varit en fixare. Redan när jag gick i skolan var jag engagerad i allt. Jag har svårt för att inte hjälpa till. Jag gillar att använda min kapacitet och min hjärna och älskar verkligen det jag gör, säger hon.

Christinapriset, instiftat av kulturföreningen Christinas Wänner, ska delas ut årligen till en kvinna som bidrar till att stärka och utveckla kulturen och företagandet i sydöstra Skåne (Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Sjöbo). Övriga nominerade i år var Ingalill Thorsell (Tomelilla), Torun Börtz (Simrishamn) och Linda Vasel (Sjöbo).

Text: Johan Bentzel

Bild: Jea Jonsson