Christinas Wänner öppnar slottet för besökarna

Insidan Artikeln publicerades
Den 25 maj startar guide- och programverksamheten på Christinehofs slott.
Foto:Hannah Andersson
Den 25 maj startar guide- och programverksamheten på Christinehofs slott.

Den 25 maj öppnar Christinas Wänner för sin första säsong på Christinehofs slott. På öppningsdagen är det premiär för den guidade visningen "Upplev Christinas slott" och för berättarsalongen "Alla dessa porträtt" som kommer att erbjudas slottets besökare under sommaren.

Det är Christinas Wänners första säsong med ansvar för guide- och programverksamheten på slottet. Det var så sent som i höstas som beskedet om att verksamheten på Christinehof skulle upphöra i sin dåvarande form. I januari stor det klart att den nybildade ideella kulturföreningen Christinas Wänner hade slutit avtal med Högestad & Christinehof om att driva programverksamhet på slottet från och med säsongen 2017.

Berättarsalonger

En vecka innan säsongsstarten är det bråda dagar på slottet. Mia Gröndahl och Amber Grimfalk, initiativtagare till och projektledare för Christinas Wänner jobbar för att få alla detaljer på plats inför premiären.

– Jag håller som bäst på att skriva klart berättarsalongen ”Alla dessa Carl…och så var det ju Torsten!”, säger Mia Gröndahl och visar in i salongen där berättandet kommer att ta plats. Stolarna där publiken, bekvämt sittande kommer att få lyssna till de spännande personödena, är på plats men på golvet ligger rader av porträtt som väntar på att komma upp på väggarna.

– Det är porträtt av en salig blandning människor som har anknytning till familjen Piper på olika sätt, säger Mia och berättar att hon har ägnat otaliga timmar åt detektivarbetet med att ta reda på historierna bakom personerna som är avporträtterande. Det har varit fantastiskt roligt, jag älskar att få gräva i historien, utbrister Mia leende och berättar att det kommer att ges tre olika berättarsalonger på slottet.

Slottsvisning

Amber Grimfalk har istället fördjupat sig i inventarierna på slottet och arbetar med att förbereda slottsvisningen "Upplev Christinas slott".

– Att få sätta tänderna i ett jungfruligt barockt säte som Christinehof är en ynnest. Vi pratar om form och funktion i inredningen idag och det är precis den här tiden som gav oss den svenska enkelheten, säger Amber och visar in i sängkammaren som kommer att spela en nyckelroll i visningen. Sängkammaren var det finaste och viktigaste rummet i ett hus. Det var kvinnans salong där hon umgicks med sina betydelsefullaste gäster, berättar Amber.

Att lyfta fram kvinnornas perspektiv och upphovskvinnan bakom slottet, Christina Piper är en viktig målsättning för Christinas Wänner.

Fullspäckat program

Berättarsalongerna och slottsvisningen kommer att vara återkommande aktiviteter under hela säsongen men programmet bjuder på mycket mer.

– Den 15-16 juni kommer vi att erbjuda kursen "1700 - alltid lika modernt och aktuellt" som leds av Sveriges främsta 1700-talsexpert Lars Sjöberg, berättar Mia.

Den 17 juni blir det Bellmanafton med Beatrice Järås och Lars Nilsson. Panelsamtal mellan sju starka kvinnor på temat "kvinnors makt och maktlöshet - då och nu" blir det den 27 juli och under augusti ges en rad intressanta föredrag. Den 24-25 juli arrangeras Österlens körfestival på slottet och konstutställningen "Jag är Christina" har vernissage den 1 juli. På Kristinadagen, den 24 juli, delas Christinapriset ut för första gången.

– Det finns något för precis alla i programmet så vi hoppas på många besökare i sommar, avslutar Amber.

Säsongspremiären, den 25 maj, inleds med en guidad visning klockan 12 och efter det en berättarsalong klockan 14.

Text och bild: Hannah Andersson