Christinehof Ny körfestival lyfter slottet

Insidan Artikeln publicerades
Sjöbackakören är en av de lokala körer som uppträder under Österlens Körfestival, ett nytt arrangemang som förhoppningsvis är här för att stanna.
Foto:Pressbild
Sjöbackakören är en av de lokala körer som uppträder under Österlens Körfestival, ett nytt arrangemang som förhoppningsvis är här för att stanna.

Under två fullmatade dagar fyller Österlens Körfestival Christinehofs slott med glädje och musik.

Från och med den här säsongen ansvarar Christinas Wänner för de publika arrangemangen på Christinehofs slott. Österlens Körfestival, som arrangeras den 24 och 25 juli, är en av de många idéer som den nybildade kulturföreningen har kläckt och förverkligat.

‑ Vi ville göra något som ligger i linje med vår profil, att lyfta fram slottet, 1700-talet och Christina Piper, och samtidigt bjuda på något som många tycker är roligt. Och det är ju körsång, säger projektledaren Mia Gröndahl.

Under körfestivalen ägnas dagarna åt intensiva workshops, som en bra bit över hundra körsångare har anmält sig till, medan kvällarna bjuder på konserter på borggården med totalt åtta körer.

Musikstilarna varierar från rock och visor till klassisk musik.

‑ Vi har framför allt bjudit in körer från Österlen och Skåne. Vi kände att det skulle bli ett trevligt avstamp. Men vår förhoppning är naturligtvis att det här ska bli ett återkommande event, och då kanske vi kan bjuda in körer även från andra delar av landet, säger Mia Gröndahl.

Först ut på måndagskvällen är allålderskören Himlaro-Skospel klockan 19. Den följs sedan av Spontankören från Lund, Röster Utan Gränser från Malmö samt Tomelilla Rockkör.

Klockan 19.30 blir det dessutom prisutdelning, då det allra första Christinapriset – passande nog just på Kristinadagen – ska delas ut till en kvinna som med kreativitet, entreprenöranda och arbetsglädje bidragit till att stärka och utveckla kulturen eller företagandet i Sydöstra Skåne.

Vem det blir är i skrivande stund inte avgjort. Det ligger i händerna på Ystads Allehandas läsare.

På tisdagskvällen börjar konsertprogrammet klockan 18, då en tillfällig kör bestående av workshopdeltagarna äntrar scenen. Därefter väntar Damkören Margaritas från Ystad, Malmö Vokalensemble samt Sjöbackakören. Ett minst sagt fullmatat program, betonar Mia Gröndahl.

– Vi sjunger från morgon till kväll. Hela slottet kommer att lyfta!

Text: Johan Bentzel

Bild: Pressbilder