Cirkeln sluten för Jeanette

Insidan Artikeln publicerades
I somras bytte Jeanette Persson lägenhet i Lomma mot hus i Vik. Med sig i flytten har hon sitt företag Effektiva arbetsvanor.
Foto:Hannah Andersson
I somras bytte Jeanette Persson lägenhet i Lomma mot hus i Vik. Med sig i flytten har hon sitt företag Effektiva arbetsvanor.

I somras gick flytten från Lomma tillbaka till Österlen, där Jeanette Persson har sina rötter. Med sig i flyttlasset har hon den egna verksamheten, Effektiva arbetsvanor.

Företagsnamnet Effektiva arbetsvanor slår huvudet på spiken och Jeanette Persson går ingen omväg för att kommunicera vad det är hon erbjuder med sitt företag. I över tjugo år har hon jobbat med att hjälpa medarbetare på företag i alla storlekar och former med att effektivisera sina arbetsvanor. För att minska stressen och frigöra tid.

– Och behovet blir bara större i takt med att tempot blir högre, konstaterar Jeanette. De aktiva valen blir allt viktigare.

Det vanligaste scenariot är att Jeanette anlitas när utvecklingssamtalen på ett företag är gjorda och problem i arbetsstrukturen har kommit upp till ytan.

– Mitt arbete bygger i stort på tre ben: beteende, struktur och planering, berättar Jeanette. Har du inte fundamentet så spelar det ingen roll hur bra verktygen, som du använder, är.

Viljestyrt minskar stressen

Efter många år inom yrket har hon en klar bild över de vanligaste fallgroparna.

– Ett vanligt problem jag stöter på är medarbetare som agerar händelsestyrt istället för viljestyrt. Vilket innebär att du har fullt upp med att ta bollarna som kommer kastade i luften istället för att planera och prioritera i vilken ordning du bäst löser arbetsuppgifterna. Genom att istället arbeta viljestyrt minskar stressen och värdefull tid kan frigöras.

Två andra tidstjuvar som Jeanette ofta får hjälpa sina kunder med är mailhantering och mötesrutiner.

Cirkeln sluts

Jeanette arbetar både mot stora företag, Vattenfall och IKEA har varit återkommande kunder under åren, och mindre.

– Kommuner är en ny målgrupp för mig som jag jobbar allt oftare med.

Att hemadressen för företaget numera är Vik istället för Lomma kommer kunderna inte att märka av.

– Jag jobbar alltid ute på företagen för att kunna skräddarsy verktygslådan jag ger mina kunder.

Men för Jeanette personligen innebär flytten att cirkeln sluts.

– Jag är uppvuxen här och längtade tillbaka till lugnet. Jag och min man har haft ett fritidshus i Gyllebo under tio års tid och på fredagarna stod jag förväntansfull i hallen med väskorna packade. Det kändes som vi var i Lomma men levde i Gyllebo. Nu får jag njuta av att leva livet på Österlen varje dag.

Text och bild: Hannah Andersson

Fakta

Namn: Jeanette Persson

Ålder: 56

Bor: Vik

Fritidsintresse: Golf, familjen och huset.

Smultronställe: Där är jag redan.

Beskriv dig själv med tre ord: Envis, snäll, trygg

Livsmotto: Gör det du vill, annars kommer du att ångra det.