Dags för sväng om på omsvängd teater

Insidan Artikeln publicerades
Nu börjar Karin Johansson-Mex och Nils Peder Holm så smått skönja den nya, omkastade teatersalongen, som invigs den 28 april med en helafton ”ballroomjazz” med Salongsorkestern.
Foto:Johan Bentzel
Nu börjar Karin Johansson-Mex och Nils Peder Holm så smått skönja den nya, omkastade teatersalongen, som invigs den 28 april med en helafton ”ballroomjazz” med Salongsorkestern.

När Skillinge teater inom kort slår upp teaterportarna för säsongen har scenen och åskådarplatserna permanent bytt plats med varandra. Det har skapat ett större och mer användbart teaterrum.

I samband med fjolårets uppsättning av Peer Gynt testade Skillinge teaters ägare Karin Johansson-Mex och Nils Peder Holm att helt kasta om teaterrummet, med scenen där publiken tidigare satt och publiken i den tidigare scenänden. Det blev så bra att de i år har byggt en ny och permanent läktare över den forna scenen.

De omkastade perspektiven har inte bara skapat utrymme för fler åskådare, 220 i stället för 180, scenen har också blivit större på både bredden och höjden. Det ger plats åt helt andra produktioner.

– Ljussättningen blir maffigare. Hela rummet blir som en gigantisk palett, som man kan fylla med ljus. Vi jobbar även med videoprojektioner, som också får ett helt annat uttryck. Även skådespelarna får ett större svängrum, säger Karin Johansson-Mex och fortsätter:

– Vi har verkligen fått en scen som kan mäta sig med stadsteatrarna i regionen. Det var kanske kaxigt sagt, men så känns det.

Trappan som delar den nya läktaren på mitten är avtagbar, ryggstöden likaså, vilket möjliggör för teatern att vid särskilda tillfällen vända på perspektiven igen. Exempelvis kan läktaren ge plats åt en stor kör med publiken på golvet nedanför.

– Det är bra att ha den flexibiliteten, säger Karin Johansson-Mex.

Efter två utsålda hus på Skillinge teater förra året har Salongsorkestern fått äran att inviga den nya scenen och sparka i gång säsongen, eller snarare spela in den. Den 28 april bjuder 20-mannabandet på en afton med den bästa musiken från perioden 1925–1945.

Som vanligt lär det bli ett härligt sväng. Det är bara att hoppa i klänningen, smokingen och lackskorna och dras med i de virvlande tonerna, menar Karin Johansson-Mex, som faktiskt själv har för avsikt att ge sig ut på dansgolvet.

– Jag ska definitivt dansa den kvällen. Det ser jag jättemycket fram emot. Livsglädjen är så stor i den musiken. Det börjar klockan 19 och håller sedan på i olika omgångar fram till midnatt.

Trägolvet som pryder teatersalongen kommer att ha viss gummering, just för att passa för dans. Det ger möjlighet till större moderna dansföreställningar. I höst har Rachel Tess premiär på en föreställning med åtta dansare.

Men först på tur efter Salongsorkestern är Teater Teatrons uppsättning av ”Ge mig en ledtråd” den första maj, vars tema om hjältemod och solidaritet passar bra ihop med speldatumet.

Den 12 maj är det dags för en vårmarknad med 25 utställare, ett arrangemang som Österlenmagasinet har för avsikt att återkomma till i ett senare nummer.

Skillinge teater har också inlett ett samarbete med det lokala bussföretaget Henriks Resor för att erbjuda bussfärder för långväga besökare, så att dessa slipper ta bilen till Skillinge. De kan hoppa på i centrala Malmö, få en trevlig resa hela vägen till teatern, njuta av god mat och dryck, se föreställningen och sedan få en lika trevlig färd hem.

– Det är kul att hitta sådana lokala samarbeten, konstaterar Karin Johansson-Mex.