Dan Schyman gör musikperformance - med föräldrarna

Simrishamn Artikeln publicerades
Kasserat glas från Österlens Glashytta ingår i den musikperformance som Dan Schyman gör på Garaget i Hammenhög fredagen den 13 juli.
Foto: Fredrik Ekblad
Kasserat glas från Österlens Glashytta ingår i den musikperformance som Dan Schyman gör på Garaget i Hammenhög fredagen den 13 juli.

På fredag gästar frilansmusikern och kompositören Dan Schyman Garaget i Hammenhög med ”Dumskallarnas sammansvärjning” - en musikperformance där hans kända föräldrar, FI-politikern Gudrun Schyman och dokumentärfilmaren Lasse Westman medverkar.

– Det blir en happening i flera akter och med ett antal inbjudna musiker. Mina föräldrar kommer agera rytmisk motor i föreställningen. Mer än så ska man kanske inte avslöja, säger Dan Schyman och tillägger:

– Kommer du med ett öppet sinne, så lär du bli berörd.

Sist familjen gjorde ett verk tillsammans var 1980 med tv-serien ”Jag kan, jag vill, jag törs” där man fick se Dan lära sig krypa, gå och stå. TV-serien kom efter dokumentärfilmen Födelsen (1979) där Dans förlossning på Ystad lasarett skildrades.

– Jag blev aldrig tillfrågad om att vara med i de där produktionerna, så nu känner jag att det ska bli kul att utsätta mina föräldrar, om än med skillnaden att de tillfrågats på förhand om medverkan, utan att i sak veta till vad, säger Dan och skrattar samtidigt som han visar upp en äppellåda fylld med kasserat glas som ska ingå i föreställningen.

– Mamma är stencool. Hon har "utsatt sig” en gång tidigare i Malmö och när jag frågade om hon kunde tänka sig att vara med i något nytt, så svarade hon att ”jag litar på dig”. Pappa blev lite mer nervös, men är nog rätt nyfiken ändå. Själv är jag skittaggad!

Dan som har Malmö som bas och gör föreställningar runt om i Europa ser fram emot att få framträda på Österlen, där han vuxit upp och periodvis spenderat mycket tid. Garaget som spelplats har han haft ögonen på en längre tid.

– Jag gillar lokalen och deras koncept. Det känns extra kul att göra något här i och med att jag har en koppling till bygden.

Familjen Schyman förstärks på scenen av improvisationsmusikerna i bandet ATCHO, som hade sin premiärspelning på Victoriateatern i Malmö den siste februari i år.

Föreställningen startar klockan 19 och det är fri entré.

– Man betalar när man går och betalar det man känner att det var värt, syrrans Swish kommer vara öppen, säger Dan Schyman.