Dansk delikatess går som smör i solsken

Ystad Artikeln publicerades
Det nyöppnade Smörrebrödshuset i Ystad är redan en succé. – Vi har haft kö till disken varenda dag och sålt över 10 000 smörrebröd sedan vi öppnade, säger en förvånad men glad Jonny Larsson.
Foto: Fredrik Ekblad
Det nyöppnade Smörrebrödshuset i Ystad är redan en succé. – Vi har haft kö till disken varenda dag och sålt över 10 000 smörrebröd sedan vi öppnade, säger en förvånad men glad Jonny Larsson.

Det har bara gått tre veckor sedan Jonny Larsson slog upp portarna till Smörrebrödshuset, Ystads nya lunchställe mitt på gågatan, och succén är redan ett faktum.

– Det har faktiskt rullat på över förväntan. Vi har haft kö till disken varenda dag och sålt över 10 000 smörrebröd sedan vi öppnade. Jag anställde precis en ny kallskänka för att vi ska hinna med, säger en förvånad men glad Jonny Larsson.

Efter ett långt yrkesliv, senast som platschef i Norge, hade han egentligen tänkt dra sig tillbaka, men entreprenören i honom kunde inte tacka nej när lokalen mitt på gågatan blev ledig.

Jonny driver sedan några år tillbaka kaféet Den lille danske i Trelleborg men har haft ögonen på Ystad ett tag.

– Det är en trevlig stad och mer rörelse här, inte minst på sommaren. Jag hade egentligen inte tänkt öppna förrän i mars nästa år, men fastighetsägaren sa att det var nu eller aldrig, så då körde jag igång.

Verksamheten kunde inte ha fått en bättre start. Under invigningen var det kö långt ut på gatan.

– Jag satt inte ner på tio timmar den dagen och allt tog slut så jag fick åka över till Köpenhamn en extra gång.

Alla råvaror till Jonnys smörrebröd kommer från Danmark, från rågbrödet till fläskestegen.

– De är gjorda efter konstens alla regler. De har rikligt med pålägg och är omsorgsfullt upplagda. Dessutom tar vi inga överpriser, säger Jonny Larsson.

Vad som skiljer en svensk macka från ett danskt smörrebröd är uppenbart, enligt Jonny.

– En svensk smörgås består av 80 procent bröd och 20 procent pålägg. För smörrebröd gäller det motsatta. En annan skillnad är att smörrebröd inte äts med fingrarna utan med kniv och gaffel.

I sortimentet finns 27 smörrebröd som är gjorda efter konstens alla regler och med danska råvaror. Dessa hör till favoriterna.
Foto: Fredrik Ekblad
I sortimentet finns 27 smörrebröd som är gjorda efter konstens alla regler och med danska råvaror. Dessa hör till favoriterna.

Klientelet på Smörrebrödshuset är övervägande äldre, konstaterar Jonny.

– Det är definitivt 40 plus. Jag tror det är många som tidigare har turat till Danmark och saknar smörrebröd som har hittat hit.

– En dag kom det in ett helt gäng danskar som skulle till Ystad Saltsjöbad. De var nöjda så det kändes skönt, säger Jonny och skrattar hjärtligt.

De populäraste smörrebröden är den med rostbiff med remoulad, pepparrot och rostad lök samt fiskfilé med remoulad, dill och citron.

– Även den med ägg, räkor, majonnäs, dill och citron går hem.

De flesta smörrebröden är enligt danskt recept, men det har även smugit sig in några ”svenska” varianter i utbudet, som en med gubbröra, gräslök och dill och en med frikadeller och rödkål.

Det vanligaste är att gästerna tar tre stycken till lunch.

Thomas Fransson har precis ätit klart och ska gå när han flikar in.

– Det var jättegott, alldeles lagom lunch. Det räckte med två tyckte jag.

Än så länge kan köket bara leverera kalla smörrebröd, men tanken är att det även ska finnas varma på menyn framöver. Närmast väntar jultallrikar som kommer i aluminiumformar med sju sorters smörrebröd och ris à la Malta i mitten som efterrätt.