De återvänder till Ystad med Rent

Ystad Artikeln publicerades
Emil Fredberg växte upp i Abbekås och Caroline Gustafsson i Glemmingebro. Nu återvänder de till Ystad, som de fortfarande betraktar som sin hemstad, med musikalen Rent.
Foto: Hannah Andersson
Emil Fredberg växte upp i Abbekås och Caroline Gustafsson i Glemmingebro. Nu återvänder de till Ystad, som de fortfarande betraktar som sin hemstad, med musikalen Rent.

I september kommer Highlights Productions med musikalen Rent till Ystads Teater. ÖM har träffat Emil Fredberg, kapellmästare och musiker, och Caroline Gustafsson, musikalartist, som båda har rötterna i den skånska myllan. Duon ser fram emot att stå på scen i Ystad, som de fortfarande betraktar som sin hemstad.

Caroline Gustafsson växte upp i Glemmingebro, Emil Fredberg i Abbekås och båda gick i skolan i Ystad. Nu bor de i Göteborg respektive Lund men gläds åt att återvända till Ystad för att göra det de älskar allra mest.

Var kommer ert respektive musikintresse ifrån?

– Min mamma har alltid hållit på med musik och drog med oss på musikaler när vi var små, så mitt musikintresse väcktes tidigt, berättar Caroline. Men sedan tog intresset för hästar över, jag tävlade på elitnivå med mina ponnyer och det tog mycket tid, så musiken fick stå tillbaka. Det var först när jag gick på Heleneholms gymnasium i Malmö som jag började ägna mig åt musiken igen och mina lärare där peppade mig att satsa på den efter studenten.

– Musiken har fängslat mig ända sedan jag var liten, svarar Emil. Mamma och pappa har berättat hur jag kunde sitta långa stunder framför cd-spelaren där hemma med hörlurarna på och lyssna på all slags musik. När jag var åtta år gammal började jag spela piano.

När stod ni på scen första gången?

– Vi gav familjekonserter i byns kyrka när jag var liten så jag sjöng inför publik första gången redan när jag var 5-6 år, berättar Caroline.

Emils scendebut kom lite senare.

– Jag var ganska blyg som barn, men i slutet av högstadiet hade jag och några kompisar ett band, berättar han. Första gången jag stod på scen var tillsammans med bandet, på en skolavslutning i Folkets park. Och det gav mersmak! Jag gick på ProCivitas gymnasieskola i Malmö och lyckades komma med i avslutningsklassen musikal alla tre åren.

Emil började på musikutbildningen vid S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö efter gymnasiet och gick senare Malmö musikhögskola. Caroline kom in på Performing Art School i Göteborg men bytte senare till Högskolan för scen och musik.

 

Rent är Highlights Productions åttonde produktion. Foto: Henrik Snellman
Rent är Highlights Productions åttonde produktion. Foto: Henrik Snellman

Berätta om starten av Highlights Productions!

– Jag startade Highlights Productions tillsammans med min vän Hani Arrabi 2014, berättar Emil. Det var när jag skulle börja på Malmö musikhögskola och Hani på Högskolan för scen och musik i Göteborg som vi bestämde oss för att sätta upp en konsert som ett avsked till Växjö. Idén växte och slutade med en musikalkonsert med 22 musiker, 10 sångare och 8 dansare. Vi satte upp fem föreställningar för i princip utsålda hus. Efter det kunde vi bara inte låta bli att fortsätta, berättar Emil.

Caroline träffade Hani i Göteborg.

– Jag hamnade i samma klass som honom på Högskolan för scen och musik och 2016 var jag med i Highlights Productions uppsättning av Familjen Adams.

Sedan 2014 har Highlights Productions vuxit.

– Nu är vi fyra som hjälps åt att driva det, men som en ideell förening så allt arbete görs på ledig tid, berättar Emil.

Hur känns det att komma till Ystad med Rent?

– Det ska bli jätteroligt att stå på Ystads Teaters scen, säger Caroline och ler stort.

– Första gången vi besökte Ystads Teater var med musikalkonserten Highlights of Musicals förra året, berättar Emil. Den fick ett mycket bra mottagande här och det håller vi tummarna för att även Rent får.

– Det är en föreställning med fantastiskt bra musik och ett viktigt budskap, beskriver Caroline. Och tempot är högt så jag lovar att ingen får tråkigt, avslutar Emil.

Rent ges just nu med extrainsatta föreställningar på Växjö teater. Den 8 och 9, samt 15 och 16 september kommer musikalen till Ystads Teater.

 

fakta

Caroline Gustafsson

Ålder: 26 år

Bor: Göteborg

Uppvuxen: Glemmingebro

Jag borde börja med: Att träna.

Jag borde sluta att: Tänka efter så mycket.

Beskriv Emil med tre ord: Entusiastisk, driven och rolig.

Visa mer...

fakta

Emil Fredberg

Ålder: 25 år

Bor: Lund

Uppvuxen: Abbekås

Jag borde börja med: Mindfulness.

Jag borde sluta att: Prokrastinera.

Beskriv Caroline med tre ord: Framåt, ambitiös och charmig.

Visa mer...