De för Bo Bistedts kulturarv vidare

Insidan Artikeln publicerades
Göran Grufstedt och Per Bäcker stod båda Bo Bistedt nära och spelade med honom i olika konstellationer. Här står de framför den byggnad i Gärsnäs där Bo Bistedts mamma en gång drev hotell och där orkestern bildades.
Foto:Johan Bentzel
Göran Grufstedt och Per Bäcker stod båda Bo Bistedt nära och spelade med honom i olika konstellationer. Här står de framför den byggnad i Gärsnäs där Bo Bistedts mamma en gång drev hotell och där orkestern bildades.

För 60 år sedan fyllde Bo Bistedts Orkester Österlens dansbanor och orkesterledaren själv var en lokal musikprofil ända fram till sin bortgång 2014. Hans musikaliska arv lever alltjämt vidare genom några av de musiker som han inspirerade och spelade med.

Bo Bistedts Orkester laddar inför sina kommande framträdanden på Scala i Ystad den nionde mars och på Backakrogen i Brösarp dagen därpå. Den förstnämnda konserten blir inför sittande publik, med Tom Göran Gustafsson som historiskt bevandrad ciceron.

I Brösarp spelar bandet däremot upp till dans. Precis som på 50-talet, fast på den tiden ingick förstås ingen av de nuvarande medlemmarna i orkestern.

– Men alla har någon form av koppling till Bo Bistedt. Själv kom jag i kontakt med honom när jag hamnade som vikarie i Big Blowin' Band i Ystad för drygt 30 år sedan.

Det berättar saxofonisten och nuvarande bandledaren Per Bäcker, när Österlenmagasinet sammanstrålar med honom och trummisen Göran Grufstedt i Gärsnäs. Det ser inte bara ut som en tanke, utan är faktiskt väl genomtänkt, att vi ses just där.

Orkestern bildades nämligen på byns hotell, som på den tiden var ett blomstrande etablissemang precis intill den då viktiga järnvägsknuten på Österlen. Bo Bistedts mamma Ingeborg drev hotellet och upplät lokalerna för både repetitioner och konserter.

Orkestern, som blev en plantskola för många unga musiker på Österlen, var flitigt anlitad runt om i Skåne fram till sin upplösning i början på 60-talet. Då hade popmusiken fått ett så starkt fäste bland de unga att Bo Bistedt inte såg någon plats för sin storbandsjazz längre.

Men några år senare gjorde orkestern comeback, och vid ett framträdande på Kronan i Ystad satt den då blott 18-årige Göran Grufstedt på trumpallen.

– Då spelade vi ett tag ihop men inte särskilt länge. Sedan var det paus några år tills vi började med Big Blowin' Band 1975. I den orkestern är jag fortfarande med, säger han.

Till vardags sålde Bo Bistedt först traktorer och drev därefter en mack, men långt in på 2000-talet fortsatte han som aktiv kulturprofil, igångsättare och inspiratör.

– Han var en riktig musikant. Musik var något alldeles speciellt för honom. Han hade en enorm kraft i sin saxofon och en otrolig pondus när han spelade, säger Göran Grufstedt.

Efter Bo Bistedts bortgång 2014 gick hans handskrivna noter med alla orkesterarrangemang från storhetstiden på 50-talet i arv till Per Bäcker, som blev glatt överraskad och såg det som en chans att sätta ihop sitt drömband.

Det blev starten på den nya eran för Bo Bistedts Orkester. Sedan 2015 har det blivit ett antal framträdande varje år helt i den forne bandledarens anda. Utöver Bo Bistedts egna arrangemang bjuder de numera också på annan musik från samma tidsperiod, berättar Per Bäcker.

– Jag tyckte att det var synd att den här repertoaren bara låg undangömd. Det är roligt att hålla jazzen vid liv här på Österlen.