De sätter upp en sjuk musikal

Insidan Artikeln publicerades
Ensemblen består i år av Dennis Klang, Nils-Gunnar Snygg, Maria Gunnarsson, Elisabeth Zaar, Eric Persson, Marcus Hadriz och Joakim Lydén. Foto: Mark Hanlon.
Foto:Mark Hanlon
Ensemblen består i år av Dennis Klang, Nils-Gunnar Snygg, Maria Gunnarsson, Elisabeth Zaar, Eric Persson, Marcus Hadriz och Joakim Lydén. Foto: Mark Hanlon.

Rakt upp och ner-gänget har roat Ystadpubliken sedan 2006 och har med musik, film och mycket spring i dörrar vunnit en trogen publik. Den 4 maj är teatergruppen tillbaka med Lasarettet - en sjuk musikal, skriven av Marcus Hadriz och Eric Persson.

Marcus, vad handlar Lasarettet om?

– Lasarettet utspelar sig i en sjukhussal på Ystads lasarett och handlar om tre patienter som väntar på sina operationer. Här har de legat i sex månader men imorgon ska det äntligen ske. Vad de inte vet om är att stadens politiker vill lägga ner lasarettet och istället bygga en galleria. Sjukhuschefen får ett ultimatum att inom 24 timmar visa ett 100 procent friskt resultat annars står grävskoporna redo att sätta igång. I ett fartfyllt tempo ska de försöka trassla sig ur denna snurriga situation och rädda Lasarettets existens. Ännu värre blir det när kirurgen ställer in och en ökänd bedragare som härjar i trakten dyker upp! Allt detta inbäddat med massor av 50 och 60-talsmusik!

Hur fick ni idén till det här upplägget?

– Jag tyckte att jag var och varannan dag läste eller hörde om nedskärningar, överbeläggning och annat som drabbar sjukvården. Men det är också en plats med kärlek och omsorg där människor känner tillit och blir omhändertagna. I detta föddes en idé om att förlägga en historia i sjukhusmiljö. Vi är ju kända för att göra komedier och med det i grunden slog det mig att det finns något komiskt i när man hör folk skryta för varandra om vem som är "dålligast". Jag gick till Eric och han nappade på temat och tillsammans hittade vi på en story om moderniseringar och bedragare som vi har anpassat lokalt.

Vilka karaktärer möter vi och vem gestaltar dem?

– En del kära återseende blir det såsom sjukhuschefen Assar Assarsson (Eric Persson), Ystadpolisen Ewa-Gun (Elisabeth Zaar) och Syster Pär (Marcus Hadriz). Bedragaren Dr. Grym görs av Dennis Klang. Men vi har även i år fått förstärkning av Revyräven Nils-Gunnar Snygg och Maria Gunnarsson som gör varsin inlagd. Även Joakim Lydén scendebuterar. Det känns jättekul och de har tagit en självklar plats i gänget! Sedan har vi ju också ett grymt liveband med oss så det lär bli rock'n'roll!

Fakta

Lasarettet - en sjuk musikal

Ystads Teater. Premiär 4 maj

Föreställningar: 5, 6, 11, 12, 13 maj

På scen:

Nils-Gunnar Snygg

Marcus Hadriz

Dennis Klang

Eric Persson

Maria Gunnarsson

Elisabeth Zaar

Joakim Lydén

Orkester:

Gustaf Brandt

Rasmus Ahlm

Jimmy Lindström

Christoffer Zaar