De skakar liv i Mustaschkampen

Simrishamn Artikeln publicerades
Gunilla Henriksson och Camilla Dahlqvist på ICA Brunnshallen i Simrishamn har engagerat sig i Mustaschkampen och ordnar ett event i butiken på fredag mellan 11 och 18.
Foto: Fredrik Ekblad
Gunilla Henriksson och Camilla Dahlqvist på ICA Brunnshallen i Simrishamn har engagerat sig i Mustaschkampen och ordnar ett event i butiken på fredag mellan 11 och 18.

På fredag uppmärksammar ICA Brunnshallen i Simrishamn Mustaschkampen, som syftar till att öka medvetenheten om prostatacancer och samla in pengar till cancerforskning. Initiativtagare är två av butikens medarbetare, Camilla Dahlqvist och Gunilla Henriksson, som just nu går ICA-skolans butiksledarutbildning.

– Det sista arbetet som återstår på utbildningen är ett event i butiken och då har vi valt att slå ett slag för Mustaschkampen, eftersom vi känner att det är en bortglömd kamp, säger Gunilla Henriksson.

– Den har hamnat lite i skuggan av Rosa bandet och det vill vi ändra på, fyller Camilla Dahlqvist i.

Det var Cancerfonden som drev Mustaschkampen mellan 2007 och 2011. Idag arrangeras den av Prostatacancerförbundet tillsammans med 27 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer. Den blå mustaschen är kampanjens signum.

Inför eventet tog Camilla och Gunilla kontakt med Jan Frick, ordförande i föreningen Provite som har varit med och arbetat fram förslaget om PSA-prov för att upptäcka eventuell prostatacancer.

– Jan tyckte vår idé var jättebra och har varit här med massor av mustaschpins. De ska även skicka två representanter från prostatacancerföreningen i Lund för att informera om PSA-provet och prostatacancer.

En av butikens leverantörer, bake off-företaget Bonjour, har skänkt 1000 kakor som kommer säljas för en femma stycket och alla pengarna går oavkortat till Mustaschkampen.

– Vi kommer dessutom ha auktion på en hemlig säck som innehåller varor från butiken. Sen serverar vi julkaffe från Zoegas och något gott att tugga till, och lite svarta mustascher från Karamellkungen, säger Gunilla Henriksson.

– Vi har även världspremiär för en ny kaka, en saffranssnäcka med färskost och lingon, säger Camilla Dahlqvist som hoppas på stor uppslutning.

– Jag vill vara riktigt trött i benen när klockan slår sex.

Camilla och Gunilla uppmanar även Österlens övriga företag att engagera sig i Mustaschkampen.

– Det vore jättekul om de kom hit och köpte fredagsfikan och samtidigt visade på sitt engagemang för detta välgörande ändamål.