De skriver Simrishamns historia

Insidan Artikeln publicerades
Caroline Alesmark och Lena Alebo har identifiera 40 teman som de vill fördjupa sig i, i boken om Simrishamns historia.
Foto:Hannah Andersson
Caroline Alesmark och Lena Alebo har identifiera 40 teman som de vill fördjupa sig i, i boken om Simrishamns historia.

Det var hösten 2016 som Lena Alebo, museichef vid Österlens museum i Simrishamn, smög igång arbetet att skriva en bok om Simrishamns historia. Nu har en redaktion för boken bildats.

Lena Alebo tog kontakt med Caroline Alesmark, författaren bakom bland andra boken Gåtfulla Skåne, för att rådfråga om förlag i höstas.

– Då frågade Caroline om jag behövde hjälp med boken och efter några dagars funderande insåg jag att det var precis vad jag behövde, berättar Lena. Caroline är van vid att jobba med den här typen av projekt och är duktig på att skapa struktur. Det första vi gjorde tillsammans var att identifiera 40 teman som vi vill fördjupa oss i.

– Ämnesområdena rör allt från skola, sjukvård, näringsliv, och rättsväsende, till kvinnohistoria, kultur, nöjesliv och stadens ljud. Det är jätteroligt att få grotta ner sig i Simrishamns historia, säger Caroline.

Närmast kommer Lena hugga in på intervjuer som etnologer på Folklivsarkivet har gjort i och kring Simrishamn på 1960-talet med kvinnor födda i slutet av 1800-talet.

– Där finns mycket att hämta om barnuppfostran och hur det såg ut i hemmen.

Stadens butiker

Duon gissar att boken kommer att landa på omkring 600 sidor eftersom de även vill få med ett rikt kart- och bildmaterial.

– Vi tycker att bildmaterialet är jätteviktigt, säger Lena. Peter Carlsson har varit med från start och kommer att ta vackra och tidstypiska bilder så att boken på så vis kan bli en källa för framtiden när man tittar bakåt. I redaktionen ingår även Magnus Lindskog, släktforskare och lokalhistoriker, Ulrika Wallebom, arkeolog och Ulf Danell, arkivarie.

Redan från start har Lena varit på det klara med att boken ska skrivas från den lilla människans perspektiv. Uppmaningen till allmänheten att lämna in brevsamlingar och dagböcker gav resultat.

– Jag har bland annat fått låna 37 dagböcker skrivna av Assar Stenberg mellan 1938-60 som är väldigt intressanta att läsa, berättar hon.

Nu vill Lena och Caroline bjuda in allmänheten till en träff på museet.

– Fredagen den 20 april klockan 13-15 bjuder vi in allmänheten till en träff på temat stadens butiker. Vi vill lyssna till vad folk har att berätta om butikerna som funnits längs Simrishamns gator. Vi tänkte nämligen ta oss fram genom de centrala delarna av Simrishamn och beskriva de olika butikerna som legat här längs gatorna i ett av bokens kapitel, berättar Caroline.

Träffen om stadens butiker kommer att följas av fler med teman som ”Att vara barn i Simrishamn” och ”Stadens nöjesliv”.

Finansiering

Mycket tid går åt att söka anslag för att finansiera bokprojektet.

– Vi har flera ansökningar ute just nu som vi väntar besked på och är det någon privatperson som skulle vilja stödja boken får de gärna höra av sig.

Många är nyfikna och ställer frågor om hur arbetet med boken går.

– Det är kul att intresset är stort och vi funderar på att göra en hemsida för att få igång en interaktion med intresserade läsare, avslutar Lena att berätta.

Text och bild: Hannah Andersson