"Den största gåvan från de här åren är alla nya vänner jag fått"

Det var i midsommartid för tjugo år sedan som Ingalill Thorsell välkomnade de första gästerna till Drakamöllan, och sedan dess har många av dem återvänt, igen och igen. Ett personligt bemötande och nöjda gäster är hemligheten enligt Ingalill. Stamgästerna är många och kommer från Skåne, Blekinge, Småland, Göteborg och Stockholm, men även Danmark, Japan, Tyskland och England. Artikeln publicerades
Drakamöllans mangårdsbyggnad har anor från 1600-talet och där bodde Ingalill Thorsell själv de första tio åren, innan hon flyttade till grannfastigheten Rosa huset.
Foto: Fredrik Ekblad
Drakamöllans mangårdsbyggnad har anor från 1600-talet och där bodde Ingalill Thorsell själv de första tio åren, innan hon flyttade till grannfastigheten Rosa huset.

Tjugoårsjubilerande Drakamöllan gårdshotell är inte bara känt för att vara en sällsynt vilsam plats som ligger inbäddad i vacker natur. Lika omtalat är gårdens förstaklassiga kök och de storslagna operafestivalerna.

– Den största gåvan från de här åren är alla nya vänner jag fått i stamgästerna, som inte längre är gäster, utan vänner på riktigt, säger Ingalill.

– Det var nog ödet som ville att våra vägar skulle mötas, säger Ingalill Thorsell och blickar ut över sitt älskade Drakamöllan.
Foto: Fredrik Ekblad
– Det var nog ödet som ville att våra vägar skulle mötas, säger Ingalill Thorsell och blickar ut över sitt älskade Drakamöllan.

Men vi backar bandet till dagen då Ingalill för allra första gången såg Drakamöllan. Den dagen låg gården insvept i dimma.

– Jag hade dimma ända ner till fotknölarna, det fanns inte en fungerande lampa på hela gården och jag kunde bara ana hur det såg ut här, men jag föll för känslan och mystiken som omständigheterna bidrog till. Jag ryser i hela kroppen när jag tänker på det och minns hur jag direkt kände att "här ska jag bo".

När Drakamöllans bed & breakfast startade för 20 år sedan var det med bara åtta bäddar och en liten frukostmatsal. På gården finns det idag 12 dubbelrum, två enkelrum, en bröllopssvit, två konferensrum, sällskapsrum, kök och matsal.
Foto: Fredrik Ekblad
När Drakamöllans bed & breakfast startade för 20 år sedan var det med bara åtta bäddar och en liten frukostmatsal. På gården finns det idag 12 dubbelrum, två enkelrum, en bröllopssvit, två konferensrum, sällskapsrum, kök och matsal.

Till en början fortsatte Ingalill sitt arbete, som konsult inom chefsrekrytering, parallellt med renoveringen av gården. Med varsam hand ställde hon i ordning rum och frukostmatsal för att kunna öppna bed & breakfast.

– Jag startade med bara åtta bäddar och ett rum i bagarstugan som jag gjorde om till frukostmatsal. Andra sommaren regnade det nästan utan uppehåll så det blev många långfrukostar i matsalen tillsammans med gästerna, där och då föddes visionen om att Drakamöllan skulle vara en plats för samtal och det finns fortfarande inga tv-apparater på rummen.

Kakelugnsverkstad blev kök

Det goda ryktet spred sig och boendet blev snabbt populärt. Efter några år var det dags för nästa steg. Att renovera det gamla stallet med tillhörande verkstad.

– Stallet stod här som en ruin bland allt det fina. Jag tog arkitekt Claes Persson från Ystad till hjälp, berättar Ingalill.

Gårdens gamla stall och verkstad rymmer idag kök och matsal.
Foto: Fredrik Ekblad
Gårdens gamla stall och verkstad rymmer idag kök och matsal.

Byggnaden rymmer idag rum, sällskapsrum, en stor konferenssal med hänförande utsikt mot de fina omgivningarna, en vacker matsal och köket där matmagin utspelar sig.

– Tanken var från början att bara göra ett litet kök att förbereda frukostarna i, men det fungerade inte så bra att behöva catera mat till konferensgästerna så jag blev snabbt med kock, berättar Ingalill. Det visade sig att övernattningsgästerna också gärna ville äta på gården och sedan var bollen i rullning.

I det förstaklassiga köket jobbar idag tre kockar; Lena Stålhammar, Gustav Jönsson och Henrik Larsson. 2008 släpptes första kokboken som gjorde omedelbar succé. Uppföljaren, Drakamöllans Kök Höst & Vinter, publicerades hösten 2011. Tredje boken, Drakamöllans Magi, gavs ut 2013 och den fjärde, på engelska med titeln The magical cuisine of Drakamöllan, 2015. Tre av böckerna har uppmärksammats med utmärkelser. 2016 fick Ingalill kliva upp på scenen på World Gourmand Cookbook Awards, som hölls i Yantai i Kina, för att motta utmärkelsen Best in the World för The magical cuisine of Drakamöllan.

Restaurangen är fortfarande exklusiv för gårdens gäster med några uppskattade undantag.

– Gäster utifrån ges möjlighet att äta här när vi har söndagsmiddag sista söndagen varje månad, under Matrundan, i julbordstider, till Mårten gås och när vi bjuder in till operakvällar inomhus, berättar Ingalill.

Mangårdsbyggnaden är gårdens äldsta byggnad och hallen finns på omslaget till boken Scandinavian living design som Ingalill Thorsell håller i sin hand.
Foto: Fredrik Ekblad
Mangårdsbyggnaden är gårdens äldsta byggnad och hallen finns på omslaget till boken Scandinavian living design som Ingalill Thorsell håller i sin hand.

Varsam renovering

Gårdens vackra mangårdsbyggnad har anor från 1600-talet och där bodde Ingalill själv de första tio åren, innan hon flyttade till Rosa huset, en grannfastighet belägen bara tvåhundra meter bort.

– Jag behövde mer utrymme för familjen när de kommer på besök och det var nog viktigt för mig att få distansen till jobbet som flytten gav.

Mangårdsbyggnaden rymmer idag bröllopssvit och ett extra konferensrum. Huset är i stora drag orört, på väggarna sitter de vackra gamla tapeterna kvar.

– Det är handgjorda kopior av tapeterna i Carl von Linnés hem, berättar Ingalill. Jag brinner för att den här unika gamla gården ska kunna upplevas av kommande generationer.

I den gamla pigkammaren pryder en vacker tapet taket.
Foto: Fredrik Ekblad
I den gamla pigkammaren pryder en vacker tapet taket.

Även om omtanken om det gamla är stor, så är Ingalill också en entreprenör som hela tiden sett till att vara i framkant.

– Vi har ofta varit före vår tid här på Drakamöllan. Först när vi började använda oss av begreppet gårdshotell, sedan när vi satsade på att laga mat av lokala råvaror och senare lät kockarna vara engagerade även i verksamheten utanför köket.

Ärtskidan, i mitten av buxbomsparterren, är ett verk av glaskonstnär Elna Jolom som bor nästgårds med Drakamöllan.
Foto: Fredrik Ekblad
Ärtskidan, i mitten av buxbomsparterren, är ett verk av glaskonstnär Elna Jolom som bor nästgårds med Drakamöllan.

Skapandet den röda tråden

Det stundande tjugoårsjubileet kommer att firas med operafestival. Den årligen återkommande operafestivalen lockar fler än tusen besökare till Drakamöllans operabacke. Fröet till idén såddes av en av gårdshotellets gäster.

– Operasångaren Guido Paevatalu tolvårige son Frederik hade läst ett reportage om Drakamöllan i den danska motsvarigheten till Damernas värld och övertalade Guido att de skulle resa hit. Under deras besök fascinerades Guido av akustiken och konstaterade att "här kan man sjunga opera", berättar Ingalill.

Guido är idag konstnärlig ledare för operasatsningen på Drakamöllan.

– Och Frederik är nu trettio år, själv operasångare och på väg att bli världskändis, konstaterar Ingalill och skakar på huvudet. Det känns inte som att det har gått tjugo år sedan jag först kom hit. Det har varit intensiva år och jag är glad och stolt över varenda satsning vi har gjort. Den röda tråden genom de tjugo åren har varit skapandet. Jag har haft möjlighet att jobba med människor som varit duktiga på sina respektive områden, det har gett mig energi att fortsätta.

Ingalill har sett till att Drakamöllan renoverats med varsam hand.
Foto: Fredrik Ekblad
Ingalill har sett till att Drakamöllan renoverats med varsam hand.

Tjugoårsfirandet

Midsommarhelgen stundar, med boksläpp den 23 juni.

– Vår första kokbok "Drakamöllans kök" har inte funnits att köpa på många år, men nu ger vi ut "Det bästa från Drakamöllans kök" med favoriterna från första och andra boken, blandat med nya recept och historier om gården, berättar Ingalill.

Midsommaroperan den 24 juni ges i tre akter. I den första framförs arior från de tolv operor som har satts upp på Drakamöllan. I del två hyllas Evert och Sven-Bertil Taube och den avslutande akten blir en hyllning till Birgit Nilsson, av bland andra den lokala operasångerskan Christina Nilsson.

Efter firandet fortsätter den stillsamma vardagen på Drakamöllan, men planer för framtida satsningar saknas inte.

– Det finns planer, avslöjar Ingalill. Men de är inte helt klara än.