”Det enda vi inte spelar på är våra egna begravningar”

Tomelilla Artikeln publicerades
Tomelillamusikern Lars Bejmar är initiativtagare till det nystartade åttamannabandet Hjärtats röst som har en repertoar lika bred som en parkbänk.
Foto: Fredrik Ekblad
Tomelillamusikern Lars Bejmar är initiativtagare till det nystartade åttamannabandet Hjärtats röst som har en repertoar lika bred som en parkbänk.

Med en repertoar som spänner från Bach till Benny Andersson Orkester vill Hjärtats röst erövra världen, eller åtminstone södra Sverige. Initiativtagare till det nystartade åttamannabandet är Tomelillamusikern och textförfattaren Lars Bejmar.

Det plingar till i Lars Bejmars telefon när vi går längs Storgatan i Simrishamn. Det är ett mms från en av bandmedlemmarna. ”Ska vi slå till?” står det under en bild på smala, lila slipsar.

Lars Bejmar skrattar till.

– Så där ja, då är scenkläderna fixade!

Det har gått ett halvår sedan han fick idén att starta ett band.

– Jag kände en längtan efter att få spela bruksmusik som det går att dansa till. Men att erbjuda något annat än det vanliga ”dansband” gör. Det skulle vara ett band med en mycket bredare repertoar och mer omväxlande musik. Ungefär som en spellista på Spotify.

Lars började fundera på vilka som skulle platsa i ett band med en sådan musikalisk bredd och han tog kontakt med sina spelkompisar från 60-talet, Kent Öjvindsson och Mats Westerberg.

– Vi har spelat från och till genom åren, inte minst en period på 70-talet, då vi ingick i Lasse Kents orkester från Kristianstad. Både Mats och Kent har därefter spelat professionellt i många år.

Med Mats och Kent ombord frågade Lars sin son Alexander om han var intresserad. Det var han och bandet hade en basist.

– Mats sjunger, men bandet skulle även ha en sångerska och då tänkte jag omedelbart på Anette Ottosson som var med i min och Dag Norgårds musikal Christinas val som vi spelade sommaren 2016. Till samma musikal arrangerades musiken av professor emeritus vid Musikhögskolan i Malmö, Lars G Flink som tog en plats i bandet med sin trumpet. Han skriver våra arr, framför allt till blåsarna.

I Tomelilla sprang Lars sedan på en annan ”gammal bekant”, Roger Källström som han träffade under Big Belly-perioden och bandet hade en trummis.

Sist in kom en helt ny bekantskap, Jonas Gröneng som spelar sax, klarinett, gitarr och synt. Med sina 30 år är han yngst i bandet. Lars Bejmar fyllde nyligen 70.

– Vi har en stor åldersspridning i bandet och det är väldigt spännande och givande, då varje generation tillför något av sin tid, av sin musiksmak och erfarenhet. Det är dessutom bra med yngre och starkare musiker i kompet där det krävs energi.

Bandet träffas och repar varannan vecka. Lars Bejmar konstaterar att bandet på kort tid har svetsats samman och att bandmedlemmarna har anpassat sig efter varandra.

– Vi är som ett tajt fotbollslag nu. De två blåsarna lirar allt bättre ihop, sångarduons kommunicerande förmåga växer och vi övriga tre med ”kling och klang-instrument” kompletterar varandra allt bättre, varierat, smakfullt och effektivt. Vi känner en ökad trygghet inom gruppen och har riktigt kul tillsammans, och vi hoppas få dela med oss av den känslan.

Bandet väntar fortfarande på sin premiärspelning och har laddat med ett 60-tal låtar i repertoaren.

– Det finns verkligen något för alla smaker. Från kända jazzstandards och evergreens via Hank Williams 50-talshits, Creedence 70-talsrock till musik av Benny Anderssons orkester från 2000-talet. Och ja, vi spelar även den gamla Sven Arefeldt-schlagern Hjärtats röst från 1950!

Ytterligare exempel på upphovsmän som är representerade i repertoaren är: Duke Ellington, Nat King Cole, Ray Charles, Dolly Parton, Hoagie Carmichael, Eroll Garner, Kris Kristofferson, Norah Jones, Eric Clampton, J S Bach, Helen Sjöholm, The Mamas and Papas, Beatles, Herbie Hancock, Earl Bostic, Hank B Marvin med flera.

– Vår ambition är att låta som originalen. Det är viktigt att folk känner igen låtarna.

Hjärtats röst kan tänka sig att spela på allt från dansställen till konsert med sittande publik.

– Det enda vi inte spelar på är våra egna begravningar, säger Lars Bejmar och skrattar.

 

Hjärtats röst

Anette Ottosson, sång

Mats Westerberg, sång och gitarr

Lars G Flink, trumpet, flygelhorn, arr blås

Jonas Gröneng, sax, klarinett, gitarr, synt

Kent Öjvindsson, klaviatur, dragspel, munspel

Lars Bejmar, gitarr, lapsteel

Alexander Bejmar, bas

Roger Källström, trummor