Djurintresset blev en deckare för barn

Insidan Artikeln publicerades
Mari Bister har utgått från sitt eget intresse i djurskyddsfrågor och för djur i allmänhet, när hon skapade ”Katthemsäventyret”. Hemma har hon tre katter. Här har hon Busan i famnen.
Foto:Janni rix
Mari Bister har utgått från sitt eget intresse i djurskyddsfrågor och för djur i allmänhet, när hon skapade ”Katthemsäventyret”. Hemma har hon tre katter. Här har hon Busan i famnen.

Mari Bister har hittat en egen nisch inom barnlitteraturen. Med avstamp i sitt engagemang i djurrättsfrågor har hon skapat ”Djurdeckarna”.

Björkvikens katthem hotas och bröderna Jakob och Joakim försöker ta reda på vem som ligger bakom. På vägen mot lösningen ställs de inför en lång rad frågor och tiden blir alltmer knapp. Det är den spännande grundintrigen i Onslundabon Mari Bisters nya barnbok ”Katthemsäventyret".

Hon har skrivit om bröderna förut, i den egenutgivna boken ”Kattsveket”, men det här är hennes första verk på ett etablerat förlag (Idus) och också det första med illustrationer av Kristian Hägglund. Därmed blir det också ett slags nystart.

– Tanken är att det ska bli en serie, ”Djurdeckarna”, som tar upp olika djurskyddsproblem. Men det beror på hur bra den här boken säljer. Nästa bok är tänkt att ta upp nedskräpning i naturen.

Ämnesvalet är ingen slump. Under uppväxten i Sankt Olof var Mari Bister omgiven av djur, inte minst katter, och i tonåren började hon engagera sig i djurskyddsfrågor. I dag är hon medlem i Kattkommando Syd, Djurskyddet Sverige, Djurens rätt, Världsnaturfonden, Greenpeace och Naturskyddsföreningen.

Många djurskyddsorganisationer jublar över att någon äntligen tar sig an ”deras” ämne och har lovat att sprida information om boken i sina kanaler. Det är tydligt att Mari Bister fyller ett tomrum i barnboksfloran.

– Det sägs att om man ska skriva, ska man gräva där man står, och djurskydd ligger ju mig väldigt nära. Då blir det också en annan passion bakom.

Skrivit har Mari Bister gjort i många år. I byrålådan finns inte bara grunderna till ett antal framtida böcker i Djurdeckarserien, utan också en del skrinlagda projekt som sannolikt aldrig ser dagens ljus.

Hon beskriver sig själv som en inspirationsförfattare. Att skriva på fasta tider varje dag ligger inte för henne. Med jämna mellanrum reser hon till Finland och det brukar vara där som idéerna kommer.

Barnböcker började hon skriva för sju åtta år sedan och kände att det passade henne särskilt väl. Litteratur för barn rör sig ofta i gränslandet mellan verklighet och fantasi, där allting kan hända och allting är möjligt, och där tycker Mari Bister också om att vara.

Att i den rådande mördande konkurrensen slutligen ha blivit utgiven på ett förlag känns väldigt stort och hedrande, menar hon.

– Det jag gillar med Idus är att de är väldigt driftiga och nytänkande, plus att jag får vara delaktig i hela processen. Exempelvis fick jag själv välja illustratör. Jag letade runt på nätet i två månader tills jag hittade Kristian Hägglund. Han är fantastiskt duktig. En bonus var att han visade sig vara intresserad av djur och natur. Om jag får bestämma jobbar jag gärna med honom i 50 år till.

Söndagen den tionde december finns Mari Bister på plats i Onslunda borstbutik och café klockan 13–16 för att sälja och signera sin bok.