Dolda skatter och spännande föreläsningar

Simrishamn Artikeln publicerades

Gösta Werner-museet bjuder i år på gömda skatter ur samlingen, konst med influenser från konsthistoriens guldålder och ännu en upplaga av sin uppskattade föreläsningsserie.

Som vanligt väntar en späckad sommar på Gösta Werner-museet i Simrishamn.
Foto: Privat
Som vanligt väntar en späckad sommar på Gösta Werner-museet i Simrishamn.

Gösta Werner-museet i Simrishamn har öppnat för säsongen och är öppet tisdag–söndag till och med den sista augusti.

För närvarande pågår utställningen ”Dolda skatter”, som innehåller verk ur museets samling. Dessa Gösta Werner-målningar, som kan beskådas till och med den andra veckan i juli, brukar stå gömda i magasinet och inte visas för allmänheten, eftersom museet vanligtvis bereder plats för gästande utställare.

Den 14 juli är det också mycket riktigt vernissage för sommarens huvudutställare: Thomas Holm. Utställningen innehåller allt från mindre teckningar till stora verk och kallas ”Från Bronzino till Brantevik”.

Namnet knyter an till utställarens förankring såväl i det florentinska 1500-talsmåleriet som på Österlen. Thomas Holm var en av konstnärerna i konstnärsgruppen Ahlsén & Lindström, som redan för 29 år sedan utförde den stora väggmålningen på Gärsnäs Möblers fasad.

Han är också en av föreläsarna i museets traditionsenliga föreläsningsserie, som under sju tisdagskvällar med start den tredje juli bjuder på en rad högintressanta ämnen.

Först ut är akvarellmålaren Hasse Karlsson, som berättar om sitt skapande. Tisdagen den tionde juli föreläser marinbiologen Ann-Marie Camper om vad Simrishamn gör för Hanöbukten.

Den 17 juli är det dags för ovan nämnde Thomas Holm, som veckan därpå följs av tonsättaren Gunnar Jansson och hans föreläsning om konsten i musiken. Den 31 juli kommer publicisten Nils-Eric Sandberg för att tala om hur Sverige blev rikt, med tillägget ”Och sedan?”.

Den sjunde augusti berättar ekonomijournalisten Henric Borgström om tändstickskungen Ivar Kreuger – var han en svindlare och begick han verkligen självmord?

Sist ut den 14 augusti är egyptologen och Gärsnäsbon Leif H. Hjärre, som talar under rubriken ”Österlenskt och Österländskt”. Det är också titeln på hans senaste bok, som Österlenmagasinet berättade om för några månader sedan.