Dubbelt jubileum för Ystads Simsällskap

Insidan Artikeln publicerades
Simon Sjödin, en av Sveriges största simstjärnor, kommer till Ystad i helgen. Foto: Jan Erlandsson
Foto:Jan Erlandsson
Simon Sjödin, en av Sveriges största simstjärnor, kommer till Ystad i helgen. Foto: Jan Erlandsson

Ystads Simsällskap fyller 110 år. Det kommer att firas under helgens Korsvirkessim-tävling, som dessutom 50-årsjubilerar.

Idén till Korsvirkessim tog form på ett café 1968. Den första tävlingen fick en blygsam start och samlade 7 klubbar och 140 starter i försöken. Idag är tävlingen en av Sveriges äldsta klubbtävlingar som genomförs under sitt ursprungsnamn. I årets Korsvirkessim deltar ett 20-tal klubbar och helgen bjuder på omkring 1500 starter.

Korsvirkessim är idag en av två tävlingar som bildar Ystad Grand Prix. Till båda tävlingarna bjuder klubben in landslagssimmare som klubbens ungdomar får träffa och prata med.

– Det blir en fantastisk sporre för våra egna simmare att se några av Sveriges bästa simmare på nära håll, och få ett och annat personligt tips, säger Malin Strömberg, chefstränare.

Till årets jubileumstävling planeras flera aktiviteter där man hoppas på uppmärksamhet utanför simvärlden.

– Vi kommer att delta på Ystad kommuns näringslivslunch med förbundskapten Ulrika Sandmark och landslagssimmarna Simon Sjödin och Christoffer Carlsen, vi kommer att direktsända våra tävlingar, ha en simstudio där vi bjuder på uppsnack inför tävlingsdagarna, föreläsningar med spännande gäster anordnade av SISU, kören Blackbirds som sjunger nationalsången. Ja, det kommer vara laddat med extra allt för våra besökare och tittare, säger Roland Olsson, verksamhetsansvarig.

Korsvirkessim-tävlingen äger rum i Ystads Arena på lördag och söndag, den 28-29 april. Insim klockan 8-9. Förmiddagspass klockan 9-13. Insim eftermiddag klockan 15-15.45. De spännande finalpassen startar klockan 16, slut cirka 18.30. Entrén är fri men kom i tid för att försäkra dig om en åskådarplats.