Ecotopia går en hållbar framtid till mötes

Insidan Artikeln publicerades
2009 började Karin Malmgren att förverkliga visionen Ecotopia.
Foto:Hannah Andersson
2009 började Karin Malmgren att förverkliga visionen Ecotopia.

Vid fem tillfällen i juli och två i augusti ges guidade visningar på Ecotopia, det holistiska kunskapscentret med fokus på hållbara lösningar som varit i uppbyggnadsfasen och nu går över i en ny spännande fas när samhällsentreprenörer ges möjlighet att utveckla sina projekt i den inspirerande miljön.

Sedan starten 2012 har otaliga utbildningar getts på kunskapscentret Ecotopia. De guidade visningarna har också erbjudits sedan dess. Deltagarna i sommarens visningar kommer först att få höra Karin Malmgren berätta om uppbyggandet av Ecotopia. Med utgångspunkt i kartläggningen av resurser, som sedan övergår i berättelsen om hur hållbara lösningar har skapats i den naturliga miljön. I den efterföljande rundvandringen får deltagarna se husen, i alla de storlekar och former, som har byggts av olika ekologiska byggnadsmaterial, men även kretsloppsavlopp, solenergilösningar och exempel på självhushållning.

– Målet med rundvandringen är att deltagarna ska gå härifrån inspirerade att skapa hållbara lösningar hemma i stort och smått, säger Karin.

I sommar ges även utbildningar och workshops i exempelvis rawfood-matlagning, hållbar biodling och örtmedicin.

Nästa fas

  2009 påbörjades uppbyggnaden av Ecotopia. När nu byggandet går in i slutfasen tar nästa fas vid, den som Karin har väntat på och längtat efter.

  – Nu är formen given och varumärket skapat och då går Ecotopia in i den egentliga fasen som handlar om att vara en ekoinkubator för personer som vill vara delaktiga i att medskapa en hållbar framtid. Nu ges samhällsentreprenörer möjlighet att utveckla bitar av Ecotopia. Det kan exempelvis vara någon som vill odla ekologiskt eller kanske starta ett ”grönt” livsstilsprojekt. Det viktiga är att personen brinner för sitt projekt, säger Karin och beskriver hur hon framöver kommer att arbeta för att bygga ett nätverk med organisationer som är öppna för att stödja entreprenörerna i förverkligandet av deras idéer.

  – Ecotopia har hittills varit ett projekt med fokus på miljömässig hållbarhet. Nu kommer den sociala, men även ekonomiska, hållbarheten in i projektet och det är något som jag verkligen brinner för med min bakgrund som socionom, avslutar Karin.

  Text och bild: Hannah Andersson

  Fakta

  Utbildningar på Ecotopia

  1 juli

  Kurs: Matlagning Rawfood med Kathrin Söderberg, Essentially Raw.

  2 juli

  Workshop: Rawfood Dessert med Kathrin Söderberg, Essentially Raw.

  8 juli

  Kurs: Hållbar biodling med Ise Wentzel Hovmöller, Hovmöller Bigårdar.

  22 juli

  Örtvandring med Catharina Ehlo, Stjärnörter.

  5 augusti

  Kurs: Örtmedicin - plocka örter till husapoteket med Catharina Ehlo, Stjärnörter.

  Fakta

  Guidad visning

  Guidad visning av Ecotopia ges följande lördagar klockan 14: 1/7, 8/7, 15/7, 22/7, 29/7, 5/8 och 12/8.

  Visningen tar cirka två timmar. Ingen föranmälan krävs.

  Fakta

  Ecotopia

  Ecotopia är ett holistiskt kunskapscenter för medskapande av en hållbar framtid som vill vara en inspirationskälla för hållbara lösningar i naturlig miljö och en mer självhushållande ekologisk livsstil. Ecotopia erbjuder förutom utbildningar, övernattning i ekostugor och lokaler lämpade för möten, kurser och konferenser. Ekofiket serverar vegetariskt, veganskt och rawfood. Ecotopia ligger vid väg 19 mellan Fågeltofta och Eljaröd.