Efterlängtat bibliotek på Simrislundsskolan

Insidan Artikeln publicerades
Förskoleklass A samlas nyfiket runt skolbibliotekarien Gunilla Arvidsson, när de för första gången besöker Simrislundsskolans nya och efterlängtade skolbibliotek. Barnen har många frågor och Gunilla Arvidsson har svar på dem alla.
Foto:Janni rix
Förskoleklass A samlas nyfiket runt skolbibliotekarien Gunilla Arvidsson, när de för första gången besöker Simrislundsskolans nya och efterlängtade skolbibliotek. Barnen har många frågor och Gunilla Arvidsson har svar på dem alla.

Nytt skolbibliotek på Simrislundsskolan och en märkbar utökning av antalet skolbibliotekarier i Simrishamns kommun är två tecken på att satsningen på ungas läsning börjar bära frukt.

För första gången på många år har Simrislundsskolan ett eget bibliotek. De långa vandringarna ner till biblioteket på Valfisken är inte längre nödvändiga.

Spökböcker är för närvarande särskilt populära bland barnen, men med omkring 2 000 böcker att välja bland finns det något för alla smaker. Det går också bra att slå sig ner i soffan bredvid de två biblioteksnallarna, som biblioteket fick i samband med invigningen den 27 november.

Barnen i förskoleklass A strömmar in för att ta del av det digra utbudet och är nyfikna och frågvisa. Skolbibliotekarien Gunilla Arvidsson förevisar lånedatorn och berättar om vad som gäller vid utlåning.

Kompisarna Vincent Stavnshöj och Melvin Paulsson väljer samma bok, ”Drakens vrede”, men tar också med sig ytterligare varsin bok. Vincent vill läsa om Star Wars, medan Melvin vill lära sig mer om utrotningshotade djur.

Alissa Blohmé, som ställer sig i kö till utlåningsdatorn, visar prov på spöktrenden. Hon har fastnat för ett par gruvliga böcker: ”Vem bor i källaren?” och ”Drakar i Globen”.

– Det är sådana som min pappa kan läsa för mig, säger hon.

När Gunilla Arvidsson och Christine Valvis Bergstrand anställdes den första september fick Simrishamns kommuns befintliga skolbibliotekarie Richard Sturesson äntligen kollegor.

Skolbiblioteken är visserligen öppna varje dag, även när det inte finns någon personal på plats, men nu kan de tillsammans täcka upp på de sju skolorna. Det innebär att alla skolbibliotek är bemannade åtminstone en dag i veckan.

– Jag har jobbat ensam sedan 2011, så det känns fantastiskt. Det betyder jättemycket att vi nu kan jobba som ett team. Fritidsförvaltningen vill satsa på skolbiblioteken för att öka läsningen bland barnen och för att skapa likvärdighet mellan skolorna. Det märks här på Simrislundsskolan att biblioteket har varit efterlängtat, säger Richard Sturesson.

Under invigningsveckan har alla klasser fått bekanta sig med biblioteket. De har också fått delta i sagostunder och bokprat. Den sortens aktiviteter hör också ett bibliotek till och då är bibliotekarierna oumbärliga.

– Det viktiga på ett skolbibliotek är alltid personalen, att vi kan ge barnen hjälp, säger Gunilla Arvidsson.