Elever har blivit certifierade ungdomsledare

Insidan Artikeln publicerades
Frida Karlsson i klass 5-6 på Hammenhögs friskola är glad och stolt över att tillsammans med sina klasskamrater tillhöra de yngsta certifierade ungdomsledarna i Skåne. Skolan var den första F-6-skolan att gå med i Skånes skolidrottsförbunds projekt Vision 2020.
Foto:Johan Bentzel
Frida Karlsson i klass 5-6 på Hammenhögs friskola är glad och stolt över att tillsammans med sina klasskamrater tillhöra de yngsta certifierade ungdomsledarna i Skåne. Skolan var den första F-6-skolan att gå med i Skånes skolidrottsförbunds projekt Vision 2020.

Eleverna i klass 5-6 på Hammenhögs friskola är de yngsta hittills att bli certifierade ungdomsledare via Skånes skolidrottsförbunds initiativ Vision 2020. Nu startar skolan en skolidrottsförening för mer rörelse och gemenskap.

Initiativet till Vision 2020 kommer från Ted Åhs och Martin Andersson, verksamhetsledare respektive föreningsutvecklare på Skånes skolidrottsförbund. Idén är att utbilda unga att leda unga och därigenom etablera välfungerande skolidrottsföreningar, som drivs av eleverna själva.

– Föreningarna fungerar lite som elevråd fast med fokus på idrotten. Eleverna får eget ansvar, driver sina egna projekt och blir förebilder på riktigt. Hittills har vi utbildat omkring tusen ungdomar i Skåne, säger Martin Andersson.

Bland dessa finns eleverna i klass 5-6 på Hammenhögs friskola, som har genomfört ledarskapsutbildningen under höstterminen.

– Vi vill motivera barnen att våga och vilja leda. Det är egenskaper som kan vara bra att ha i framtiden, säger kuratorn Camilla Nordström, som tillsammans med idrotts- och matematikläraren Erica Helweg har det lokala ansvaret för projektet.

På luciadagen gästade Martin Andersson skolan för att dela ut diplom och tröjor. Från och med nu är eleverna formellt certifierade ungdomsledare, något som han tydligt uppmanade dem att ha med på sina cv:n när de söker jobb i framtiden.

Eleverna har tränat genom att dels hålla i olika aktiviteter för varandra, dels anordna verksamheter för skolans yngre barn. Under december har de haft en adventskalender där nya rastaktiviteter har dolt sig under varje lucka.

Utbildningen har också innehållit teoretiska moment, där eleverna har fått lära sig mer om hur man driver en förening och fått förståelse för begrepp som styrelse och kommitté.

– Vi är i en process att starta en skolidrottsförening här på skolan och är den första F-6-skolan som har gjort ett sådant åtagande. Normalt handlar det om äldre elever, men vi känner att det kan funka lika bra här, säger Erica Helweg.

Tanken är att det är eleverna i årskurs sex som framöver ska driva skolidrottsföreningen. Barnen har själva tagit fram verksamhetens ledord: kärlek, respekt och teamwork.

Utöver att sporra till rörelse ska föreningen bidra till en större samhörighet och vi-känsla på skolan.

– Vi vill att den ska vara åldersbrytande och skapa kontakter genom hela verksamheten, säger Erica Helweg.

Förhoppningen är också att projektet ska bli en ingång till annat föreningsliv, att eleverna kan tänka sig att axla rollen som barn- och ungdomsledare även utanför skoltid.

– Vi är en liten skola ute på landsbygden och här finns ju inte jättemånga aktiviteter för barnen. Vi hoppas kunna skapa ett sammanhang där alla kan få de möjligheter som föreningslivet innebär, säger Camilla Nordström.

Femteklassaren Frida Karlsson kan absolut tänka sig att fortsätta som ledare även inom det vanliga föreningslivet.

– Det har varit väldigt kul att få hålla i aktiviteter för de yngre.