Elever hemma efter praktik, med nya erfarenheter i bagaget

Insidan Artikeln publicerades
Erik Hallgren, Oliver Andersson, Lukas Dapkus, Wilhelm Stenkilsson, Linn Kristensson och Emil Nilsson uppe i London Eye.
Foto:Privat
Erik Hallgren, Oliver Andersson, Lukas Dapkus, Wilhelm Stenkilsson, Linn Kristensson och Emil Nilsson uppe i London Eye.

Förra lördagen återvände nio elever, från Österlengymnasiet i Simrishamn, till Sverige efter tre veckors praktik i London.

Inom ramen för utbytesprogrammet Erasmus + beviljades Österlengymnasiet medel för att finansiera en tre veckor lång arbetspraktik i London för elever på skolans lärlingsprogram. Praktikplatserna erbjöds i första hand skolans tredjeårselever men eftersom det blev platser över fick även andraårselever chansen att åka. Nio elever från barn- och fritidsprogrammet, handels- och administrationsprogrammet, restaurang- och livsmedelsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet, satte sig den 2 april på planet mot London. ÖM träffade eleverna innan det bar iväg (läs mer om det i numret som gavs ut den 22 mars). Nyss hemkomna berättar Wilhelm Stenkilsson, Erik Hallgren, Oliver Andersson och Emil Nilsson om resan.

Hur gick resan?

– Dagen innan vi skulle resa blev det snöoväder här på Österlen så vi var lite rädda att tågen skulle ställas in, men det gjorde de inte och vi kom iväg som planerat, berättar Emil.

Efter att gruppen landat i London hämtades de av representanter från ADC College, som ordnat praktikplatser och boende åt eleverna.

Var bodde ni?

– Vi bodde hemma hos värdfamiljer, berättar Erik. Det gick bra och vi kände oss snabbt hemmastadda. Men maten var annorlunda jämfört med vad vi är vana vid, berättar Wilhelm. En kväll serverades vi friterad korv. Det åts generellt mycket korv. Och pommes, men de kallar det för chips, fyller Emil i.

Berätta om era praktikplatser!

– Jag och Emil praktiserade på en Montessoriförskola för barn i åldrarna 3 månader till 5 år, berättar Oliver. Arbetssättet var väldigt olikt mina erfarenheter från svenska förskolor. Barnen var tvungna att följa strikta regler och lärarna höjde ofta rösten.

– Jag gjorde min praktik i en grupp med femåringar och blev förvånad över att de redan kunde både läsa och skriva, fortsätter Emil att berätta.

Erik går restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning bageri och konditori.

– Jag gjorde min praktik i köket på en golfklubb. Det var jättetrevligt och jag lärde mig mycket av kockarna där.

Wilhelm pluggar också restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– Jag blev tyvärr fel placerad och hamnade på en praktikplats där jag inte fick vara i köket, men jag är ändå nöjd med min vistelse. Det är inte varje dag man får chansen att komma iväg på en sådan resa.

På lediga stunder passade eleverna på att utforska staden.

– Vi åkte London Eye, såg London Bridge, besökte Madame Tussauds och London Dungeon, berättar Wilhelm. Och vi var ett gäng som såg en fotbollsmatch på Englands nationalarena Wembley Stadium. Det var en av de bästa upplevelserna i mitt liv, konstaterar Erik.

Skulle ni rekommendera era klasskamrater att göra samma resa?

– Absolut! Vi fick lära oss oerhört mycket på våra praktikplatser, flera av oss fick erbjudande om sommarjobb och har goda rekommendationsbrev med oss hem, berättar Emil. Nu har vi mer på fötterna och steget att resa till ett annat land för att plugga eller jobba känns mycket lättare att ta, säger Wilhelm.

Text: Hannah Andersson