EM i grillning lockar 50 lag till Brösarp

Insidan Artikeln publicerades
Ulrik Lindelöv (till höger), president i Swedish BBQ Association, är överlycklig för att EM i BBQ & Grill hålls i Brösarp nästa år. Parallellt blir det dessutom SM-tävlingar, som efter många år flyttas från Göteborg till Österlen. Därmed går en dröm i uppfyllelse för Peter Mårtensson (till vänster), event- och sponsoransvarig hos huvudsponsorn Citygross, som länge har velat få arrangemanget till Skåne. På bilden skymtar också Sofie Broomé från Event in Skåne.
Foto:Janni rix
Ulrik Lindelöv (till höger), president i Swedish BBQ Association, är överlycklig för att EM i BBQ & Grill hålls i Brösarp nästa år. Parallellt blir det dessutom SM-tävlingar, som efter många år flyttas från Göteborg till Österlen. Därmed går en dröm i uppfyllelse för Peter Mårtensson (till vänster), event- och sponsoransvarig hos huvudsponsorn Citygross, som länge har velat få arrangemanget till Skåne. På bilden skymtar också Sofie Broomé från Event in Skåne.

Med ny festivalgeneral, ett dubbelt så stort festivalområde och hundratals mästergrillare från hela Europa, som gör upp i BBQ & Grill-EM, tar femårsjubilerande Skånes Matfestival i Brösarp ett stort kliv framåt nästa år.

Skånes Matfestival har på några få år blivit en uppskattad tradition i början av sommaren. Helgen den åttonde till tionde juni är det dags igen. Redan nu kan arrangörerna avslöja att detta femte år blir det mest internationella någonsin.

Inte nog med att SM i Grill & BBQ efter många år flyttas från Liseberg i Göteborg till Brösarp på Österlen. Festivalen har dessutom fått äran att stå som värd för EM i samma sport. För ja, det går alldeles utmärkt att tävla om vilket land som har de bästa grillmästarna.

– Det är ett fantastiskt tillfälle att marknadsföra Skåne runt om i Europa. Så nu måste vi göra det riktigt bra. Visionen är att vi också ska få ett BBQ-VM till Brösarp så småningom, säger Anders Cederberg, ägare av Brösarps Gästgifveri och en av initiativtagarna till matfestivalen.

Ulrik Lindelöv, president i Swedish BBQ Association (SBQA), är riktigt taggad inför att ta emot omkring 50 lag från ett 20-tal nationer i Brösarp. Bara EM-deltagarna med följe utgör över 500 personer, som ska bo, äta och vistas i regionen. Det är verkligen ett prestigearrangemang som Sverige har tagit hem i hård konkurrens med Portugal, Rumänien och Italien.

Det är knappast några smågrillar som används. Vissa av dem är flera meter långa. Av den anledningen är festivalområdet dubbelt så stort nästa år.

– Det blir bara de bästa lagen i Europa som kommer hit. Vi har inte bestämt vilka kategorier som vi ska ha än, men det blir nog sju åtta stycken. Det kommer att ryka och pyra och folk kommer att kunna gå runt och klämma, känna, njuta och provsmaka. Det blir fantastiskt, säger Ulrik Lindelöv.

Precis som vanligt bjuder matfestivalen också på ett brett utbud av skånskt mathantverk och kulinariska upplevelser.

Björn Lindell är ny festivalgeneral och har lång erfarenhet av mat- och dryckesmässor av olika slag inom eventbolaget Taste Events. Han är stolt över att få hålla i trådarna i Brösarp.

– Jag brinner särskilt för det lokala och närproducerade, och här i Skåne har vi fantastiskt mycket att erbjuda. Mitt mål är såklart att jobba vidare med de värdeord som Skånes Matfestival har etablerat – innovation, interaktivitet och mångfald – och att förstärka dem ytterligare. Det ska bli superkul.