En himla het passion för chili

Ystad Artikeln publicerades

Hennes växthus är fullt av starka plantor och visst gillar Kerstin Rosengren på Himlabackens Chili lite sting i maten, men hon har inget behov av att mäta sina krafter mot andra. Däremot delar hon gärna med sig av odlingstips, som i den rykande färska boken ”Chili – 222 sorter att odla och äta”.

 

Kerstin Rosengren driver Himlabackens Chili i Glemmingebro och är aktuell med boken ”Chili – 222 sorter att odla och äta”, som utgår från hennes egen odling. Hon har ungefär 300 sorter i sitt växthus. Här visar hon sorten Mystery Mediterranean.
Foto: Johan Bentzel
Kerstin Rosengren driver Himlabackens Chili i Glemmingebro och är aktuell med boken ”Chili – 222 sorter att odla och äta”, som utgår från hennes egen odling. Hon har ungefär 300 sorter i sitt växthus. Här visar hon sorten Mystery Mediterranean.

Det började med några få sorter för drygt tio år sedan. I dag innehåller Kerstin Rosengrens växthus i trädgården utanför Glemmingebro närmare 300 sorter, mellan tre och fem plantor per sort, och odlingen är inte längre enbart för eget behov.

Himlabackens Chili, som verksamheten kallas, har en strid ström av kunder. Det har gått så långt att Kerstin Rosengren nyligen valde att sluta med sin textilkonst för att koncentrera sig på chilin.

– Jag har alltid gillat att äta jalapeños, som man köper inlagd, men tänkte länge att det inte var något som man kunde odla själv. Sedan upptäckte jag att det gick alldeles utmärkt att både odla och lägga in den själv. Jag tycker att det är så roligt att vara här ute. Jag skulle kunna hålla på dagarna i ända, säger hon.

Hennes passion för chili bottnar i både utseende och smak. Framför allt är hon fascinerad av den stora mångfalden och variationen. Ingen sort är den andra lik.

Både blommor och frukter kan ha regnbågens alla färger och också skifta i kulör under säsongen. Vissa plantor är små och krumma, andra sträcker sig mot himlen. Ibland är frukterna långsmala och knotiga, ibland bulliga och släta. Smakerna skiftar från milda aromer till våldsam hetta.

Himlabackens Chili

På Scovilleskalan, som mäter chilins styrka, hamnar paprika längst ner med värdet 0 och Carolina Reaper, som självklart finns på Himlabackens Chili, i topp med värdet 2 400 000. Ganska mycket sting, med andra ord.

Men Kerstin Rosengren är inte särskilt imponerad av de där chilitävlingarna där det gäller att uthärda så het chili som möjligt. Sådana utmaningar ger hon sig inte in i.

– Jag äter gärna stark mat, men jag äter inte chili bara för att jag kan. Jag har inget behov av att vara macho. Däremot tillför chili alltid någonting. Att baka med chili ger till exempel det där söta och goda och sedan kommer hettan efteråt.

Kerstin Rosengrens chiliodling är helt ekologisk och giftfri. Inget annat vore tänkbart – frukterna ska ju stoppas i munnen.

Fröerna brukar hon sätta i jorden på hösten och sedan sköter hon plantorna minutiöst tills det är dags för skörd eller tills någon köper dem.

Med åren har hon skaffat sig gedigna erfarenheter, som hon delar med sig av i den nyutkomna boken ”Chili – 222 sorter att odla och äta”, som hon har gjort tillsammans med journalisten Eva Robild och fotografen Pernilla Bergdahl.

– Jag är självlärd och har nog gjort alla misstag som man kan göra. Givetvis finns det massor av sätt och man kan säkert lyckas även om man inte följer mina råd, men boken handlar om hur jag odlar, hur jag gödslar och hur jag sköter mina plantor, säger Kerstin Rosengren.

Förlaget Bonnier Fakta tryckte hela 6 000 exemplar av förstaupplagan, vilket är ovanligt många, och hälften var sålda redan innan boken nådde bokhandeln. Det är tydligt att intresset för chili är på topp. Det ökar för varje år.

Men chilin är ingen nykomling i den svenska floran. Redan på 1700-talet odlades det chili på de skånska åkrarna, då främst som smakförstärkare i brännvinet. Det var ett sätt att skapa en skarpare smak när alkoholhalten inte räckte till.

– Men folk genomskådade det ganska fort, när de inte blev tillräckligt berusade, säger Kerstin Rosengren med ett leende.

Själv har hon andra drivkrafter, som hon nog delar med merparten av dagens moderna chiliodlare:

– Man blir liksom bara fast i det. Det är bra att äta chili, som har många hälsoegenskaper och sägs bidra till att man lever längre. Sedan är det väldigt vackra plantor. Det är också en utmaning att odla dem. Vissa år kan det vara hur enkelt som helst, andra år är allt emot en. Men man får ju något för mödan också. Det är häftigt att äta chili.

Fakta

Kerstin Rosengren

Ålder: 64 år.

Bor och verkar: Glemmingebro.

Familj: Man, två barn, ett barnbarn och ytterligare ett på väg.

Gör: Chiliodlare och textilkonstnär. Driver Himlabackens Chili och Kerstin Rosengren Design.

Aktuell med: Boken ”Chili – 222 sorter att odla och äta” (Bonnier Fakta), som hon har gjort tillsammans med journalisten Eva Robild och fotografen Pernilla Bergdahl.

Favoritchili, utseende: Black Scorpion Tongue. Den kan man gärna odla bara som krukväxt. Den har fantastiska frukter och färger på blommorna, som under säsongen går från lila till gula, rosa, orange och slutligen röda. Ibland kan man ha alla färger på plantan samtidigt.

Favoritchili, smak: Brazilian Starfish. Den är ganska stark, lite över medel, och går att ha till allt möjligt. Förmodligen har den mycket umami, för man känner av de mörka tonerna i smaken. Dessutom är den mycket vacker med fantastiska frukter som liknar tefat.

Visa mer...

Fakta

Chilikuriosa

Lurigast chili: Pimiento de Padrón, som beskrivs lite som rysk roulette. Den är i grunden ganska mild, men ungefär var tionde frukt är oerhört stark och man vet aldrig när det är just denna frukt man stoppar i munnen.

En ärligare chili: Frigitello, som har samma goda smak som Pimiento de Padrón men aldrig överraskar med en oväntat superhet frukt.

Chilimyt: Att all styrka försvinner bara man tar bort fröna. Styrkan sitter egentligen i kapsaicinet, en olja i frukten, och det är klart att om man skär bort fröna kan en del av denna olja rinna ut, men det är inte i fröna i sig som styrkan sitter.

Mäta styrka: Chilins styrka mäts i enheten Scoville, efter dess uppfinnare apotekaren Wilbur Scoville, som kom på hur man kan mäta hur mycket kapsaicin det finns i chilin. Skalan går från 0 (paprika) till cirka 2,4 miljoner (Carolina Reaper), men kan också anges på en logaritmisk skala, där 1 motsvarar 100–1 000 Scoville och 10 motsvarar 800 000–1 000 000 Scoville och allt som överstiger 10 anges som 10+, 10++, 10+++ och så vidare. Den senare skalan använder Kerstin Rosengren när hon anger styrkan på sina frukter. Jalapeño ligger ungefär på värdet 5 (5 000–15 000 Scoville).

Chilitips i maten: Havrekakor med chili eller brownies med chokladglasyr med chili i. Sedan är chili också väldigt gott att grilla eller baka i ugnen, gärna sorten Pimiento de Padrón, men man ska hålla sig till den styrka som man tror sig tåla, gärna lite under.

Visa mer...

Fakta

Kerstin Rosengrens chiliodlingstips

1. Välj en chilisort av arten Capsicum annuum, exempelvis jalapeño. Den är tålig och har en snabb utveckling.

2. Se till att gödsla och tillföra mineraler. Det gör stor skillnad.

3. Bry dig om dina plantor. Det är levande material som behöver tillsyn och omvårdnad. Vattna när det behövs och plantera om när rötterna börjar synas i botten på krukan.

4. Ha gärna dränering i krukan, exempelvis genom att använda krukor med vattenmagasin i botten.

5. Se till att ge plantorna rikligt med värme och ljus. Växthus är bra, men på vintern eller i lägenhet kan det funka bra med ljusrör.

6. Grips inte av panik om något går fel!

Visa mer...