En lysande affärsidé

Insidan Artikeln publicerades
Henrik Dahl har jobbat som elektriker i 15 år och kan sin belysning. Han driver Möbelimporten Österlen och Belysningsimporten Österlen med näthandel och fysisk butik i Simrishamn som är öppen tisdag - fredag klockan 14-17 och lördag klockan 10-13.
Foto:Hannah Andersson
Henrik Dahl har jobbat som elektriker i 15 år och kan sin belysning. Han driver Möbelimporten Österlen och Belysningsimporten Österlen med näthandel och fysisk butik i Simrishamn som är öppen tisdag - fredag klockan 14-17 och lördag klockan 10-13.

Det började med möbel- och belysningsimport med försäljning på nätet. För några år sedan kompletterades familjeföretaget även med en fysisk butik på Branteviksvägen i Simrishamn. Med Henrik Dahl vid rodret har Möbel- och Belysningsimporten Österlen tillåtits att växa långsamt och butiken rymmer idag ett nybyggt showroom med ett varierat utbud av lampor och utemöbler.

Bredvid Appelkvist på Branteviksvägen i Simrishamn ligger Möbel- och Belysningsimporten Österlen. Det började med möblerna och en webbutik för fyra år sedan.

– Vi startade familjeföretaget Möbelimporten Österlen 2013 och året efter Belysningsimporten Österlen, berättar Henrik Dahl. Efter ett halvår på nätet skaffade vi lokal här i Simrishamn. Ungefär 80 procent av försäljningen sker fortfarande över nätet men fler och fler hittar till butiken vilket vi tycker är jätteroligt. E-handeln är en växande marknad men det är kul att finnas för kunderna på hemorten också.

Läget har möjliggjort att verksamheten kunnat växa sakta men säkert.

Bänkar och belysning

Möbelsortimentet består av utemöbler, till störst del importerade från England.

– Det är lågsäsong för utemöbler just nu men engelsmännens specialitet; trädgårdsbänkarna, säljer vi många av året om. Trädgårdskonsten från Österlens trädgårdskonst i Hannas är en del av sortimentet som vi kommer att utöka inför nästa säsong.

I butiken finns även belysning i alla de former.

– Här visar vi ändå bara en liten del av vad vi har att erbjuda och kan ta hem till kunderna, förklarar Henrik som också arbetar som elektriker sedan 15 år tillbaka och kan sin belysning.

Har du något tips på vad man bör tänka på i valet av armatur?

– Många låter designen styra när de köper lampa, men glöm inte att tänka efter vad det är för funktion du söker. Och jobba med olika slags ljuskällor som skapar naturliga skuggor i rummet, det blir trevligast för ögat. Vi hjälper gärna kunderna att ta fram förslag och gör även ljusberäkningar vid nybygge. I samarbete med HKM El kan vi också hjälpa till med installation, avslutar Henrik.

Text och bild: Hannah Andersson