Ett blomstrande företag som är vänligt mot miljön

Insidan Artikeln publicerades
Anna Persson vill sprida blomsterglädje och skönhet med hänsyn till miljön i sitt företag Blomstra Miljövänligt som utgår från Nybrostrand.
Foto:Hannah Andersson
Anna Persson vill sprida blomsterglädje och skönhet med hänsyn till miljön i sitt företag Blomstra Miljövänligt som utgår från Nybrostrand.

Närodlat, säsongsbetonat och miljövänligt. När sjukgymnasten Anna Persson var färdig med sin utbildning till florist och bestämde sig för att starta eget ville hon göra det på ett sätt som är hållbart, både i det lilla och det stora sammanhanget.

När vi möts har Anna Persson precis bundit klart en beställd bukett med färgsprakande solrosor hämtade från Ekogården i Kabusa, ackompanjerade av krispig kål och het chili som är i säsong just nu. Det är precis så Anna vill jobba med sitt företag Blomstra Miljövänligt.

– Jag tar hem varor och binder efter kundernas beställningar och har valt bort en butik för att slippa extra jobbet med att fylla på nytt och rensa ut svinnet som blir när blommor, som är en färskvara, inte säljs och måste slängas. Tack vare det valet känner jag att jag kan vara mer kreativ, i ett lugnare tempo.

Anna jobbar nästan uteslutande med blommor som är i säsong och samarbetar med bland andra Agnehill Blomster och Ting, Little Gardens, Bollerups lantbruksinstitut och Österlenkryddor, där hon plockar materialet till sina buketter.

Personliga buketter

För bröllop och begravningar händer det att Anna binder med blommor från kundernas egna trädgårdar för att skapa ännu mer personliga buketter.

– Eftersom jag inte har någon butik att passa är jag väldigt flexibel och jobbar gärna ute på bröllop eller företag med att skapa arrangemang i befintliga vaser och krukor. Då kan jag inte bara anpassa arrangemangen efter årstid, utan även efter platsen. När jag ska göra en brudbukett frågar jag alltid hur klänning och frisyr ska se ut. Buketten är ett smycke som ska komplettera, inte ta över.

Många vill ha rosor i sin brudbukett, då väljer Anna Fairtrade och miljömärkt så långt det är möjligt. Hon tar med sig miljötänket även i binderidetaljerna.

– Till begravningsarrangemang undviker jag oasis och plasthållare. Det går till exempel bra att skapa en stomme av drivved och använda mossa för att hålla fukten.

Blomsterness

På senare år har Anna utbildat sig inom meditation och mindfulness.

– Genom Blomstra Miljövänligt vill jag erbjuda kurser i “Blomsterness”, blomsterbinderi och mindfulness, som en slags friskvård. Inspirationen kommer från Ikebana, som är japansk blomsterkonst, där man arrangerar blommor under tystnad som en slags meditation. Jag tycker om att hjälpa människor till bättre hälsa. Eva Olsson på Herbasensia är min mentor genom NyföretagarCentrum och jag har mycket att lära om växters välgörande egenskaper av henne.

Nästa steg som Anna skulle vilja ta med sitt företag är att skaffa en egen trädgård där hon kan odla inför nästa säsong.

– Jag börjar i liten skala och låter företaget växa långsamt, avslutar Anna.

Text och bild: Hannah Andersson