Ett galaktiskt krig till kaffet

Insidan Artikeln publicerades
Cosplaygruppen Imperial Outlanders ställer med glädje upp för att sprida intresset för Star Wars. Utanför Café Kagan i Simrishamn har Jacob Rosenberg, imperial officer, Anton Käll, stormtrooper, Mikael Reis, biker scout, och Riccard Axtelius, Kylo Ren, radat upp sig.
Foto:Johan Bentzel
Cosplaygruppen Imperial Outlanders ställer med glädje upp för att sprida intresset för Star Wars. Utanför Café Kagan i Simrishamn har Jacob Rosenberg, imperial officer, Anton Käll, stormtrooper, Mikael Reis, biker scout, och Riccard Axtelius, Kylo Ren, radat upp sig.

För att uppmärksamma premiären av den senaste delen i Star Wars-sagan bjöd Café Kagan in till ett event som gick helt i den populära filmseriens tecken.

Ett steg in på Café Kagan och det är nästan som att plötsligt befinna sig mitt i den klassiska barscenen i den ursprungliga Star Wars-filmen, bortsett från att det verkar råda en betydligt bättre stämning här. Söndagar brukar vara den lugnaste dagen i veckan. Nu sjuder det av aktivitet.

Utanför kretsar välbekanta figurer ur filmserien, däribland Kylo Ren i Ystadsbon Riccard Axtelius skepnad. Cosplaygruppen Imperial Outlanders har haft mycket att göra den senaste tiden. Intresset sköt i höjden i samma ögonblick som trailern till den nya filmen släpptes och har inte falnat sedan dess.

– Vi åker runt till olika event, bröllop och barnkalas. Det är bara att säga till, så kommer vi, säger Mikael Reis, grundare till gruppens svenska utpost och dagen till ära utklädd till biker scout, en särskild sorts stormtrooper.

De flesta som går förbi ler glatt åt de fyra Star Wars-skrudade männen. Leon Hälge har till och med tagit med sig ett eget blåskimrande lasersvärd, som han stolt visar upp innan han och pappa Przemek tar en selfie med Riccard Axtelius och Mikael Reis.

Det är bara de allra yngsta barnen som inte riktigt vet vad de ska tro och därför närmar sig med skräckblandad förtjusning eller håller sig på behörigt avstånd.

– Jag tror att jag har hunnit skrämma två, men överlag tycker folk att det är jättehäftigt. Personer i alla åldrar kommer fram för att ta foton. Det är jätteroligt, säger Riccard Axtelius.

Café Kagan har många fantasifulla skapelser på menyn den här dagen: den gröna päronpannacottan Yoda, mördegskakan Death Star, kladdkakan Jedi på vit choklad, laktrisgelékakan Darth Vader, banan- och nutellatoasten Chewbaccamackan och den gröna varma chokladen Jabba.

– Det började med att vi ville göra något för att uppmärksamma premiären av den nya Star Wars-filmen. Idén var egentligen bara att ha lite kakor, men sedan växte det och blev så här stort med quiz och cosplayers. Det händer inte så mycket här i Simrishamn på vintern, så vi kände att det skulle vara kul att göra något för barnen och ungdomarna, säger Frida Nilsson, som jobbar på kaféet.

Familjen Fuentes Wennerström har varit på plats i över en timme och barnen Isak och Alma låter sig väl smaka av Yoda. Star Wars-fantasten Alma ger tummen upp. Hon har en klar bild av vad hon tycker bäst om med filmserien:

– Av karaktärerna är det nog Darth Vader.