Ett grönare julbord med inspiration från Sicilien

Insidan Artikeln publicerades
I lördags ägde en workshop i vegetarisk matlagning rum på Ecotopia, beläget utmed väg 19 mellan Skåne Tranås och Brösarp.
Foto:Hannah Andersson
I lördags ägde en workshop i vegetarisk matlagning rum på Ecotopia, beläget utmed väg 19 mellan Skåne Tranås och Brösarp.

Det doftar ljuvligt från köket på Ecotopia på Österlen. Fem matlag är i färd med att förbereda varsin komponent av den vegetariska måltiden som senare ska avnjutas vid vackert dukade bord.

Det är Francesca Holmström, kock och glassmästare med ursprung i Sicilien och nu boende i Malmö, som leder workshopen där deltagarna får lära sig att laga vegetariska rätter av ekologiska råvaror till julbordet.

– Idag lagar vi min sicilianska familjs recept, säger Francesca med ett stort leende och visar deltagarna hur de bäst rullar en canelloni.

På menyn står canelloni di magro - canneloni med ricotta och spenat med béchamelsås, broccoli affogati - broccoli, pecorino och oliver i goda lager, insalata di finocchi a arance - sallad med fänkål och apelsin, focaccia med tomat och till efterrätt crostata limone - citrontårta.

  Brita Nilsson bor i Kristianstad och har kommit till Ecotopia för att hämta idéer till ett grönare julbord.

  – Jag är här idag för att hämta inspiration till vegetariska rätter att äta till jul. Jag är själv inte jätteförtjust i den klassiska julmaten och min dotter är vegetarian. Dessutom är Ecotopia ett så trevligt ställe, säger Brita.

  Anna Lancing från Örnahusen deltar i workshopen av samma anledning.

  – Jag är trött på den konventionella julmaten och tycker att det är spännande med det sicilianska köket, säger Anna.

  Ecotopias Karin Malmgren ger för dagen en hjälpande hand med disken.

  – Det är kul att se hur två kulturer möter varandra här i köket, den österlenska och den sicilianska, säger Karin. Ecotopia är ett holistiskt kunskapscenter och maten är en av grundpelarna. För många är maten inkörsporten till andra delar, som ekologisk odling eller ekobygge.

  Text och bild: Hannah Andersson