Ett konstverk växer fram på GyllenGården

Insidan Artikeln publicerades
Frank Björklund ställer ut på Gyllengården den 7-16 juli.
Foto:Louise Lind
Frank Björklund ställer ut på Gyllengården den 7-16 juli.

Den 7-16 juli visas nya målningar av Frank Björklund på GyllenGården utanför Smedstorp. På vernissagen den 7 juli berättar konstnären om sitt måleri och startar då även en konsthappening.

I år satsar Hans och Ann-Marie Wåhlander på GyllenGården på en utställning som visas under en kort men intensiv period, med öppet varje dag. Konstnären är Frank Björklund, och han ställer ut sina verk den 7-16 juli.

– Vi har satsat på en konstnär som vi verkligen gillar, och som dessutom har ett mycket intressant måleri. Det blir en intensiv och häftig utställning, konstaterar Hans.

Konsthappening

Under vernissagen klockan 12-17 fredagen den 7 juli kommer Frank att genomföra en konsthappening. Då påbörjar han målandet av en ny tavla. För varje dag kan sedan alla nyfikna se hur tavlan växter fram via Facebook. Lördagen den 15 juli klockan 15.00 slutför Frank målningen på GyllenGården, som sedan går att köpa. Även då är allmänheten välkommen.

– Här kommer jag att jobba i omvänd ordning, med detaljerna först för att hålla folk lite på halster. Det ska inte synas direkt vad motivet är men jag har bilden i huvudet, berättar Frank.

En lek med ords betydelse

Förutom sina drygt trettio målningar ställer Frank den här gången även ut sentenser; korta meningar som har med målningarnas titlar att göra.

– Jag har skrivit sentenser och aforismer länge, det är mitt sätt att tänka. Sentenserna är den litterära delen av målningarna, säger Frank.

"Surrealism med omöjliga stilleben, bildgåtor och fyndiga pastischer på konstens ismer". Så beskrivs utställningen på GyllenGården. Frank arbetar utifrån idéer i sin konst, idéer som han ofta förmedlar genom att använda allegorier och symboler. Uttrycket "Tiden rinner iväg" tolkar Frank i en av sina målningar, där en klocka bokstavligen rinner iväg. En annan visar frukt upphängd med klädnypor på en tvättlina och har fått titeln Torkad frukt.

– Jag bryter upp det vanliga sättet att se på saker och ting. Man måste veta referenserna för att kunna se hur jag löser upp dem, förklarar Frank.

Det är andra gången konstnären han ställer ut på GyllenGården, och Hans och Ann-Marie intygar att det blir en utställning att både fundera över och skratta åt.

– Förra gången var det oavbrutna skratt från besökarna under Franks utställning, det är fantastiskt, säger Ann-Marie.

Text och bild: Louise Lind