Florist låter drömmen blomma ut på Österlen

Insidan Artikeln publicerades
Att driva eget är både jättehäftigt och jätteläskigt, tycker floristen Tina Korsbacken, som tillsammans med maken Marco har tagit över blomsterbutiken på Kristianstadsvägen i Simrishamn.
Foto:Johan Bentzel
Att driva eget är både jättehäftigt och jätteläskigt, tycker floristen Tina Korsbacken, som tillsammans med maken Marco har tagit över blomsterbutiken på Kristianstadsvägen i Simrishamn.

Blomsterbutik har det varit länge i lokalen, men nu möter kunderna nya ansikten bakom disken. Efter år av längtan har floristen Tina Korsbacken och hennes make Marco äntligen öppnat eget på Österlen.

Tina och Marco Korsbacken hann aldrig med någon invigning innan de slog upp dörrarna till sin blomsterbutik på Kristianstadsvägen i Simrishamn.

De fick nycklarna i handen den andra januari och elva dagar senare stod de redo att ta emot sina första kunder i nyrenoverade lokaler.

– Vi jobbade in i det sista. Fem minuter före öppning kände vi att vi var ganska färdiga, säger Tina och skrattar.

Hon har tidigare jobbat som anställd florist i Malmö och har länge drömt om att få flytta därifrån och öppna eget, helst på Österlen.

Att vara florist är ett kreativt yrke, betonar hon, och som egen får hon större utlopp för sin konstnärliga ådra. Nu kan hon skapa utifrån eget huvud, inte uppfylla någon annans vision.

– Jag inspireras mycket av naturen. Främst älskar jag det änglika och vegetativa. Det får gärna vara lite spretigt och okontrollerat. Det ska kännas som om man har plockat upp ett stycke äng och satt in det i sitt hem. Det tycker jag är fint och romantiskt, säger Tina, som får många idéer när hon vandrar i det österlenska landskapet.

Maken Marco är född och uppvuxen i Borrby. Han flyttade därifrån redan i nedre 20-årsåldern, men paret har hela tiden haft tillgång till en sommarstuga i Brantevik och har insett att de känner sig mer hemma på Österlen än i storstan.

När blomsterbutiken mitt emot Ica Supermarket blev till salu såg de sin chans. Att de dessutom lyckades få en lägenhet i samma hus gjorde inte saken sämre. De kastade sig handlöst ut i sitt nya äventyr.

– Det blev några hektiska månader för att få allt på plats, konstaterar Marco, som hjälper till i butiken så mycket han kan och kör budbilen runt hela Österlen.

Än så länge har han inte helt släppt kontorsjobbet i Malmö. Det ger en välbehövlig grundplåt till familjekonomin så här i början av företagarlivet. Som tur var kan han jobba en hel del hemifrån och slipper pendla varje dag.

Fast även Marco har nya planer. Under iordningställandet av butiken vaknade hans slumrande kreativitet till liv. Bland annat gjorde han ett vackert bord med tillhörande bänkar, som nu står mitt i lokalen.

En gång i tiden gick han på Österlenskolan för konst och design och spelade även i band, men på senare år har de intressena tyvärr fått stå tillbaka för annat i livet.

– Nu har jag upptäckt att jag vill jobba med händerna. Det är det jag trivs bäst med.

Lördagen den tredje februari hann makarna Korsbacken äntligen med sin invigning, med festligheter och specialpriser i butiken.

De känner sig mycket välkomna i kvarteret. Alla butiksägare i närheten har hälsat på och önskat lycka till. De har också god hjälp av kollegor i branschen och även av blomsterbutikens tidigare ägare, som Tina ser som en mentor.

– Man blir nästan tårögd över det varma mottagandet, säger Marco.

Tina nickar instämmande:

– Det är lite mysigt och nytt för mig att alla hälsar på varandra här. Det gör man knappt på grannen i Malmö.