Folkkära Mandelmanns tillbaka i rutan

Insidan Artikeln publicerades
Äventyren finns närmare än vad vi tror, i vardagen runt omkring oss. Det räcker med att vända på en gräsmatta i sin närhet och se allt myllrande liv som finns där under, exemplifierar Gustav Mandelmann och pekar samtidigt på en av nycklarna till framgångarna för tv-programmet ”Mandelmanns gård”.
Foto:Bass Nilsson
Äventyren finns närmare än vad vi tror, i vardagen runt omkring oss. Det räcker med att vända på en gräsmatta i sin närhet och se allt myllrande liv som finns där under, exemplifierar Gustav Mandelmann och pekar samtidigt på en av nycklarna till framgångarna för tv-programmet ”Mandelmanns gård”.

Att säsong två av den populära och flerfaldigt prisade TV4-serien ”Mandelmanns gård” är i full gång lär inte ha undgått någon.

Gustav och Marie Mandelmann har haft bråda dagar. När Österlenmagasinet får en kort pratstund pustar de ut på ett hotellrum i Stockholm efter löpande band-intervjuer med pressen och ett framträdande i morgon-tv.

Gustav Mandelmann medger att det känns pirrigt nu när den nya säsongen av ”Mandelmanns gård” rullar på tisdagskvällarna på TV4. Han ser gärna Marie i rutan, men tycker att det är mindre kul att kolla på sig själv. Samtidigt vet han ju att serien är uppskattad.

– Förra gången märkte vi efter ett eller två program att det var många som tyckte om serien. Då ville både kanalen och vi fortsätta. Det viktiga för mig är att man tittar på programmet med ett leende. Då är jag nöjd. Om man dessutom lär sig något nytt är det ännu bättre. Men framför allt ska det vara förnöjsamt och väcka lust hos folk att själva hitta på saker.

På Österlen var makarna Mandelmann välkända redan när tv-programmet drog i gång förra året. Nu är de folkkära profiler i hela riket.

– Många tycker om att vi är så kärleksfulla mot varandra. Vi tänkte inte på att man skulle lägga märke till det. Men det är klart att vi gärna vill slå ett slag för att man samarbetar mer och underlättar för varandra i vardagen. Det är viktigt att hjälpa varandra att uppfylla sina drömmar. Inte bara för att ett äktenskap ska hålla, utan också för att det ska fortsätta utvecklas och vara kramigt, säger Gustav Mandelmann.

Den nya serien är inspelad mellan april och november förra året, med ett uppehåll i juli då tiden i första hand ägnades åt de många besökarna på gården Djupadal i Rörum. Just den sidan av parets verksamhet är produktionsbolaget inte särskilt intresserat av att skildra.

I år fick ett bokningssystem införas och det var fullbokat hela säsongen utom den sista helgen i mitten av oktober. Gustav Mandelmann har noterat att de till stor del lockar andra besökare än förr.

– Först tänkte vi inte så mycket på det, men i mitten av juli började vi undra var alla som man känner igen sedan många år har tagit vägen. Vi har många fler långväga gäster. Så lustigt nog har vi bytt publik, vilket känns väldigt märkligt.

Att besökarna är nya och ovana vid miljön märktes också på de frågor som paret fick. Gustav Mandelmann minns särskilt en familj som fascinerades över en i deras tycke mycket exotisk blomma.

– Vet du vad det var? En stockros! Det var väldigt gulligt, faktiskt. För oss är ju det lika självklart som vatten i en kran. Det har varit mycket roligt att träffa så många personer från andra delar av landet.